Način pripreme
Kalup za torte sa prečnikom - 23-24 cm.
Ovaj čokoladni slatkiš se ne peče.
Kora:
U blenderu se melje keks da se pretvori u mrve i prepečeni lešnici. Maslac se dodaje u kockicama. Muti se dok se svi proizvodi ne pomešaju. Smesa se sipa u kalup za torte i prvo se prstima oblikuje visoki bord, a posle se oblikuje dno, tako što se dobro pritišće. Može da se koristi i obrnuta kašika za pritiskanje. Stavlja se u frižider na otprilike 30 minuta.
Krem:
Na umerenoj temperaturi na ringli se zagreva pavlaka, dok ne počnu sa strane da se pojavljuju mehurići. Skida se sa ringle i zaliva se čokolada. Meša se špatulom dok se ne istopi i dok se ne dobije homogena čokoladna smesa. Hladi se do sobne temperature i sipa se na koru od keksa i ostavlja se ponovo u frižideru kako bi se steglo.
Moka krem:
Prvo se stavlja kesica - 10 g želatina, u 1/3 šolje hladne vode kako bi nabubrilo. Ovo oduzima otprilike 10/15 minuta.
Na slabu ringlu se stavlja šerpica sa maslacem i čokoladom i uz neprestano mešanje se čeka da se istopi. Nakon što se čokolade istopila i kada je još vruća, dodaju se žumanca i metalnom žicom za mućenje se energično mute. Dodaje se hladna kafa i 1/3 šolje pavlake. Dok je smesa još uvek topla, dodaje se i nabubreli želatin uz neprestano mešanje dok se on ne istopi. Smesa se hladi do sobne temperature.
Drugi deo pavlake se muti mikserom dok se ne dobije sneg i dodaje se u ohlađeni Moka krem laganim mešanjem metalnom žicom za mućenje. U početku se dobijaju grudvice, što je normalno, alo nakon mućenja metalnom žicom za mućenje, one se istope i dobija se homogena smesa. Kada je definitivno gotov, veoma pažljivo i polako se sipa na čokoladni krem iz frižidera.
Kolač se drži barem 3 sata u frižideru dok se želatin ne stegne.
Dekoracija: posipanje kakaa kroz cediljku, kugla pavlake ili šok strugotine.
Napomena: Prema receptu, kalup za torte se pokriva papirom, ali ja sam to preskočila i nije neophodno.
Lešnike sam prvo usitnila drvenim čekićem i posle sam ih zapekla u tiganju, tako što se energično mešaju da ne zagore. Naravno, mogu da se zapeku i u rerni na papiru.
Za keksove sam koristila obične Petit-Beurre, oni ne sadrže maslac i meni su pogodniji, a i beže od preterano čokoladnog ukusa, koji će biti u većini.
Koristila sam čokoladnu kuvertiru.
Kada se pravi Moka krem, u principu trebalo bi da se maslac i čokolada pripremaju na vodenoj pari, tako je po pravilima, ali ja sam ga uradila direktno na veoma slaboj ringli uz neprestano mešanje i pazila sam da ne zagori. Za orijentir toplote ringle - moja je sa devet stepenova, i ja sam zagrevala između 2/3 stepena.
Torta je veoma jednostavna i bogatog čokoladnog ukusa i hrskave kore od keksova i lešnika.