Način pripreme
Koru bele vrbe sakupljamo u maju, junu i julu.
Tada se ona lako odvaja od drveta i ne suši se u hladu.
Ona pomaže kod prehlade, groznice, pleuritisa, visoke temperature, reumatizma, gihta, glavobolje, upale bešike.
Takođe pomaže kod stezanja desni prilikom grgorenja.
Odvarak za grgorenje pripremamao tako što stavljamo 1 supenu kašiku sitno iseckanih kora od vrbe u 200 ml ključale vode.
Ostavljamo da se namoči na 15-20 minuta i onda procedimo.
Ovaj odvarak grgljamo 3 puta dnevno.
Infuziju samo od vrbine kore možemo da napravimo tako što 1 kašičicu sitno iseckane kore prelijemo sa 2 čaše hladne vode.
Ostavljamo da se namoči na 8 sati.
Gotov odvarak od bele vrbe pijemo 1 dan.
Pažnja! Mora da se pazi sa velikim količinama vrbe, zato što može da prouzrokuje nus pojave. Dobija se mučnina, gastrointestinalni poremećaj, vrtoglavica i osip.
Kora od bele vrbe ne preporučuje se trudnicama ili dojiljama. Takođe i ljudima koji pate od astme, čira na želucu, dojabetesa ili problema sa bubrezima i jetrom.