Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Iznutrice»Meze»Želirani svinjski jezik

Želirani svinjski jezik

Hristinka KolevaHristinka Koleva
Inovator
26844718
Želirani svinjski jezik
Fotografije: Hristinka Koleva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Kako nešto prosto može da se pretvori u kulinarsko remek delo - želirani jezik"

Potrebni sastojci

  • svinjski jezik - 2 komada
  • šargarepa - 2 komada
  • koreni peršuna
  • lovorov list
  • biber - u zrnu
  • piment
  • so
  • kiseli krastavčići
  • peršun - grančice, svež
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjski jezici se skuvaju zakedno sa celim šargarepama, korenima peršuna, lovorovim listom, zrnima bibera, pimentom i solju u ekspres loncu 40 minuta.

Šargarepe se izvade i iseku na krugove.

Jezici se oljušte i iseku na kriške.

Bujon se procedi kroz gazu. Ako je mnogo mutan, vraća se na ringlu i pre nego što provri dodaje je jedno blago umućeno žumance. Bujon se kuva 2-3 minuta. Procedi se ponovo.

U zavisnosti od toga u kakvom kalupu ćete spremati želiran jezik, po njemu se odmeri tečnost, koja je neophodna.

Na 500 ml tečnosti neophodno je 10 g želatina, koji se preliva sa 60 ml hladne vode i ostavlja se da nabubri.

U topli bujon se dodaje želatin i meša se dok se ne rastvori.

Na dno kalupa se sipa malo tečnosti. Stavlja se u frižider da se stegne.

Preko njega se poređaju krugovi šargarepa, kiseli krastavčići i grančice peršuna. Preliva se ponovo tečnošću i kalup se ponovo stavlja u frižider.

Nakon toga se poređaju kremaste kriške jezika. Sipa se malo tečnosti i odozgo se stavljaju sitno isečeni kiseli krastavčići i šargarepe.

Kalup se ponovo stavlja u frižider dok se potpuno ne želira.

Nakon što se jezik dobro želirao kalup se potapa na sekund u vruću vodu i želirani jezik se odmah okreće na poslužavnik.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

2.5
50
41
30
20
11
Oceni: