Način pripreme
Ako je vaša paprika sirova, krenite sa njom, da bi dobila priatnu boju i da bi pustila ukus i miris. Ako imate već pečenu, ostavite je za kraj, pre nego što poređate ukusno jelo.
Luk pržite do zlatne boje zajedno sa šargarepom. Nakon što ste pripremili luk i šargarepu, dodajte krupno nasečene pečurke i papriku. Začinite biberom, posolite i dodajte čubar i sklonite sa vatre, pa ostavite poklopljeno da odmori.
Svinjske jezike treba da skuvate, očistite i naseckate na kolutove debljine oko centimetar. Najbolje je da koristite ekspres lonac i u njemu će vam trebati oko 20-25 minuta da skuvate jezike.
Dok pripremite povrće, u isto vreme skuvajte i jezike. tako će sve biti gotovo u isto vreme. Jezike možete da podelite u dve porcije.
Na dno male đuvečare stavite malo smese od povrća, zatim malo jezika, pa red mekog sira (može i bez njega). Ponovo malo smese povrća, pa jezik. na kraju dodajte paradajz (čeri paradajz) - sirov, paradajz pastu ili šta god želite.
Poklopite glinene posude i stavite ih u rernu na 20 minuta, koju uključite na 200 stepeni. Kada ovo vreme prođe, veoma pažljivo izvadite đuvečare da drvenu dasku, jer se posuđe može oštetiti i pući ako naglo promeni temperaturu. Slomite po jedno jaje u đuvečaru.
Ponovo stavite poklopac i vratite u rernu na 5-7 minuta, pa isključite rernu.
Kada jaja promene boju u belu, ali su mekanog žumanca, jezik u đuvečari je gotov.