Način pripreme
Za testo: U dublju posudu usuti brašno, dodati kvasac, so i izmešati. Zatim uliti mlaku vodu, šećer, vanilin šećer, posoliti, umešati ulje, rendanu limunovu koricu i zamesiti testo. Testo pouljiti sa obe strane, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.Testo premesiti, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da još jednom naraste.
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijim razviti u oblik pravougaonika.
Premazati džemom, posuti mlevenim orasima i lagano urolati. Staviti u duguljast kalup obložen pek-papirom. Prekriti najlon kesom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Premazati uljem i peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta. Po potrebi smanjiti temperaturu kako štrudla ne bi gorela.
Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne, premazati je uljem i ostaviti da se prohladi.
Štrudlu, dok je još vruća, posuti mešavinom šećera u prahu i vanilin šećera.
Posnu štrudlu sa džemom od kajsija seći na parčad željene veličine, servirati i poslužiti.
Savet: Koristila sam domaći džem od kajsija.Vi možete koristiti bilo koji drugi džem-po sopstvenom izboru. Svakako dobijate veoma ukusnu štrudlu koja je idealna kada poželite da se zasladite u danima posta.
Probajte, prijatno!