Način pripreme
Palamide se dobro očiste, tako što se seku do repa. Vade se škrge i peru se.
Potope se u blago slani rastvor - na 1 l vode se stavljaju 2 supene kašike morske soli, otprilike sat vremena kako bi izašla krv.
Ponovo se dobro peru. Iznutra i spolja se posipaju morskom solju i ređaju se u odgovarajuću posudu. Odstoje na hladnom 48 sati.
Brišu se od soli, pršću se sirćetom i okače se za repove na hladnom i provetrivom mestu, tako što se njihovi stomaci otvaraju čačkalicama za zube. Čuvajte ih od sunca! Vise 48 sati.
Svaka riba se uvija u papir i ređa se u odgovarajuću posudu. Između uvijenih riba se posipa morska so.
Ostavlja se na hladnom i provetrenom mestu. Nakon 3-4 nedelje usoljena riba je spremna za konzumaciju.
Usoljena palamida se servira sa mladim lukom, maslinama, limunom i belim suvim vinom - na primer šardone ili rizling.