Način pripreme
Lagana i brza večera sa prijateljima uz čašu belog vina. Garantujem za visok kvalitet ukusa koji će zadovoljiti zahteve ljubitelja palamide čija je sezona kasna, hladna jesen.
Operemo palamidu hladnom vodom. Riba se očisti od krljušti, unutrašnjosti i peraja. Najbolje se sa njom radi kada je ohladimo 30 minuta u zamrzivaču. Osušimo je dobro i pomoću kuhinjskog noža isečemo sva peraja. Odsečemo glave 2 cm ispod škrga. To važi za palamidu!
Pripremamo je za pečenje na kotlete /kolutove/, zato je sečemo na dva, dva i po centimetra. Izbacimo unutrašnjsot i očistimo od kožice do grudne kosti. Operemo i osušimo ribu ponovo. Od dve ribe isečemo deset kotleta.
Poređamo kotlete u suvu (vatrostalnu) posudu i posipamo sa obe strane krupnom solju. Ne brinite se oko soljenja. Riba upija toliko koliko joj je potrebno. Pokrivamo posudu streč folijom i stavljamo je u frižider na 1 sat.
Za to vreme spremamo sastojke za marinadu. U staklenoj posudi pomešamo maslinovo ulje, sok i koru limuna i meda. Promešamo dobro sastojke. Dodajemo sveže mleveni biber i so. Za spremanje ove marinade volim jaču i delikatnu aromu selena. Ako nemate sveži koren biljke, možete da ga zamenite strukom isečenim na sitno ili kašičicom osušenog začina.
Potapamo i grančice estragona. Stavljamo posudu u frižider, da se stope ukusi i obogati marinada. Nakon soljenja izvadimo kotlete, ocedimo krvavu vodu koja se odvojila i očistimo dobro od soli.
U posudu za pečenje stavljamo papir za pečenje. Poređamo kotlete u posudu i namažemo ih obilno marinadom. U tu svrhu koristimo grančice estragona kao četkicu. Ostavljamo ribu da se začini na hladnom još 40 minuta.
Prelivamo palamidu na grčki način belim vinom i stavljamo posudu u prethodno zagrejanu rernu. Pečemo dok ne bude gotovo. Serviramo sa sezonskom salatom i krompir pireom.
Savet: Pri kupovini ohlađene ribe pratite karakteristične osobine koje garantuju njen kvalitet - bistre oči, beo stomak, jarko crvenu boju krljušti.
Ako koristite zamrznutu ribu, od suštinske je važnosti, da biste sačuvali ukus i kvalitet do trenutka konzumacije, i njeno pravilno odmrzavanje.