Hrskavo pečeno pile

26/02/2021
"Ako pile nema hrskavu koricu, ima li smisla uopšte da se hvalimo"
Priprema30 min.
Kuvanje70 min.
Ukupno100 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano103
  • Pregledi tokom meseca14
  • Pregledi tokom sedmice9
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, celo oko 2 kg
  • limun - 2 komada
  • himalajska so - 2 supene kašike (može i obična)
  • biber - 0, 5 kašičice, mleven
  • bosiljak - 0, 5 kašičice, suv
  • kravlji maslac - 60 g
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i osušite pile dobro spolja i iznutra.

Pomešajte so, biber i bosiljak, dobro promešajte. Namažite pile pomešanim začinima i utrljajte dobro spolja i iznutra. Uz pomoć kašike odlepite kožu od grudi i stavite dve kriške maslaca između, dobro utrljajte.

Isecite limun na komade i stavite u unutrašnjost pileta. Zatvorite šupnjinu, napravite mali prorez na trtici i prođite koncom u nju.

Zavežite dva kraja i ukrstite konac preko grudi pileta. Ako vaše pile nema vrat, stavite drveni štapić u šupljinu od grla i prođite koncem ispod vrata.

Zavrežite konac i stavite krila ispod ukrštenog konca iznad grudi. Ovako oblikovano pile stavite na jednu stranu pleha, pokrijte aluminijumskom folijom.

Rastopote preostali maslac i prelijte sa 2 supeen kašie, stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 210 stepeni i pecite 25 minuta, periodično prelivajte pile sa malo maslaca.

Nakon određenog vremena, izvadite pleh i okrenite pile na drugu stranu, prelijte sa malo maslaca i vratite pleh u rernu, pecite još 25 minuta tako.

Nakon što istekne vreme, okrenite pečeno pile sa grudima na gore, prelijte maslacem i pecite dok korica ne dobije lepu zlatnobraon boju.

Visoka temperatura i okretanje pileta prilikom pečenja garantuje hrskavu koricu hrskavog pečenog pileta.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar