Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem karamel»Savršeni krem karamel

Savršeni krem karamel

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Savršeni krem karamel
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Zar bi neko nešto mogao da kaže, zaustavljajući se pred savršenim krem karamelom"

Potrebni sastojci

  • šećer - 230 g
  • sveže mleko - 750 ml
  • pavlaka - 250 ml, 35%
  • jaja - 8 komada
  • vanile - 4 komada
  • vanilin šećer - 1 kesica, burbonski
  • so - prstohvsat
  • šećer - 130 g, za karamel
* merne jedinice

Način pripreme

Zašto li je ovaj desert simbol slatkoće? Moje nepce predoseća baršunastu nežnu teksturu savršenog krem karamela.

Postoje momenti kada prestajemo da mislimo o kalorijama i ostavljamo sa strane ove uznemirujuće natprirodne pojave. Da utonemo u eksploziju kombinacije mekog mirisa krema od jaja, vanile i karamela. Grešna porcija sreće!

Jaja mešamo metalnom žicom za mućenje sa šećerom. Smesu ostavljamo da odstoji 5 minuta da se odmori.

Mleko i pavlaku zagrejemo na kratko, ne treba da ključaju. Skidamo sa vatre.

U smesu od jaja dodajemo toplu mlečnu smesu uz neprestano mešanje.

Mleko ne sme da bude vruće, da ne bismo skuvali jaja! Dodajemo prstohvat soli, vanile u prahu i aromatični šećer.

Šećer za karamel stavljamo u suvu posudu na umerenu vatru, kako bi se istopio.

Šerpu ili tiganj u kojem pripremamo karamel s vremena na vreme protresemo, tako što u ključalu smesu nikada ne dodajemo vodu ili mešamo kašikom.

Imajte u vidu da čak i kada se skloni sa ringle, karamel nastavlja da vri i da postaje tamnije boje i prema tome ima gorak ukus.

Vrući ćilibarni karamel pažljivo raspoređujemo po dnu kalupa otpornih na toplotu.

U mom slučaju sam koristila duguljasti kalup za hleb/kolač. Možete da pripremite krem u kom god kalupu ili klupčićima kojima raspolažete kod kuće.

Posudu stavljamo u drugu odgovarajuću veću.

Sipamo toplu, skoro pa vruću vodu (otprilike 75 stepeni), tako što je njena količina malo iznad sredine kalupa.

Krem karamel se peče u prethodno zagrejanoj rernu na 130-140°С otprilike 55-60 minuta.

Važno je da pratimo da voda u posudu ne provri, zato što će se tada formirati praznine u kremu.

Ispečeni krem karamel se vadi iz rerne i ostavlja se na sobnoj temperaturi dok se sasvim ne ohladi.

Stavljamo kalup u frižider na barem 4 sata.

Pre serviranja tankim nožem prolazimo po zidovima kalupčića i okrećemo na odgovarajući tanjir/poslužavnik.

Adaptirano od strane Menju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: