Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Keks sa crnim maslinama

Keks sa crnim maslinama

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272375598
Keks sa crnim maslinama
Fotografije: Gordana Danilov
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
"Keksići sa maslinama? Naravno da postoje, i neverovatno su ukusni"

Potrebni sastojci

  • demerera šećer - 1/4 šolje
  • korica limuna - 1 kašika, nariban, iz organske proizvodnje
  • brašno - 1 1/2 šolja
  • crne masline - 1/3 šolje, sitno naseckane
  • prašak za pecivo - 1/4 kašičice
  • morska so - 1/4 kašičice
  • jaja - 1 veće
  • ekstra devičansko maslinovo ulje - 1/4 šolje
  • demerera šećer - 2 kašike, za valjanje keksa
* merne jedinice

Način pripreme

Rernu zagrejati na 180°C.

Veći pleh obložiti papirom za pečenje.

Masline bez koštica sitno naseckati.

Pomešati šećer sa koricom limuna.

Dodati masline, brašno sa praškom za pecivo i solju i promešati.

Dodati jaje umućeno sa maslinovim uljem, mešanjem sjediniti sastojke, koliko je to moguće, jer će smesa biti dosta sipkava.

Pritiskanjem u šaci i pomoću prstiju, formirati loptice veličine oraha, uvaljati u šećer, položiti na pleh, sa razmakom, pažljivo pritisnuti do debljine od 5-6 milimetara i peći 10-12 minuta u zagrjanoj rerni.

Po vađenju iz pećnice sačekati 1-2 minuta, pa spatulom preneti na žicu da se potpuno ohlade.

Ponoviti postupak sa preostalom količinom testa.

Ukusne keksiće poslužiti uz čaj, kafu ili omiljene sireve.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: