Način pripreme
Ovaj sjajni slani keks spremam potpuno u blenderu i tako nije potrebno da se mesi testo.
U današnje vreme svaka domaćica raspolaže takvim uređajem, jer on štedi mnogo vremena i truda.
U posudu blendera se stavlja sir, hladni maslac direktno iz frižidera i masline bez koštica. Melju se 5-6 sekundi.
Dodaje se kiselo mleko - gusto i veoma masno (ja koristim domaće bivolje, koje je kao ceđeno kiselo mleko). U njemu je prethodno ugašena soda.
Sipa se i brašno i uređaj se uključuje na 10-12 sekundi, nakon čega je testo gotovo. U zavisnosti od konzistencije sira i mleka moguće je da se dobije ređe testo, zato u tom slučaju dodajte malo brašna. U suprotnom - stavite dodatno kiselog mleka.
Testo postaje glatko i ne lepi se.
Može da se razvije i da se seče keks ili jednostavno da se otkinu loptice i da se spljeskaju između dlanova.
Slani keks se poređa na malom rastojanju u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje ili namazanu.
Peku se na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok ne postanu zlatasti.
Sačeka se da se ohlade pre nego što se serviraju.
Slani keks sa sirom i maslinama je gotov.