Način pripreme
1. Rastvorite kvasac u polovini vode sa kašičicom šećera i ostavite da naraste.
2. Pomešajte u posudi suve sastojke - prosejano brašno, so i origano. Napravite udubljenje i u njega sipajte preostalu vodeu, maslinovo ulje i narasli kvasac.
3. Promešajte da ujedinite sastojke u meko i lepljivo testo. Pospite još brašna ako procenite da je potrebno, ali znajte, da za ovu fokaču testo treba da ostane veoma meko i jako hidrirano, Biče teško da zamesite rukom, zato koristite mikser sa nastavcima za testo i tako ćete postići neophodnu elastičnost u glatkoću.
4. Ostavite da naraste 40 minuta u toploj prostoriji, nakon čega dodate na sitno isečene crne masline. Gramaža opisana u receptu je od maslina bez koštica. Promešajte ili zamesite namazanim rukama.
5. Pomoću špatule sipajte testo u pljosnati pleh od rerne, prethodno namazan sa dve kašike maslinovog ulja ili pokriven papirom za pečenje,
Prstima istegnite testo u ravan sloj po celoj površini i ostavite da naraste još jednom 30 minta.
6. Ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni 25-30 minuta.
Ova fokača sa crnim maslinama ostaje mekana i veoma prijatna čak i do sledećeg dana, ako je uvijena čistom krpom.
Korica može da bude blago hrskava, ako je pre serviranja isečete i ispečete na suvom tiganju sa svih strana. Na taj način se oseća još više i aroma maslina i origana.
Isto tako volim da serviram ovu fokaču namazanu dobrim maslinovim uljem i svežim grančicama ruzmarina, od koji dolazi raskošna aroma, koja se stapa sa svim ostalim.