Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača sa crnim maslinama

Fokača sa crnim maslinama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Fokača sa crnim maslinama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Fokača sa crnim maslinama za svako doba dana i za svako jelo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 480 g + za dodatno mešenje
  • voda - 350 ml, blago zagrejana
  • maslinovo ulje - 30 ml, za mazanje
  • kvasac - 25 g, živ
  • masline - 50 g, crne, bez koštica
  • origano - 1 kašika, sušeni
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac u polovini vode sa kašičicom šećera i ostavite da naraste.

2. Pomešajte u posudi suve sastojke - prosejano brašno, so i origano. Napravite udubljenje i u njega sipajte preostalu vodeu, maslinovo ulje i narasli kvasac.

3. Promešajte da ujedinite sastojke u meko i lepljivo testo. Pospite još brašna ako procenite da je potrebno, ali znajte, da za ovu fokaču testo treba da ostane veoma meko i jako hidrirano, Biče teško da zamesite rukom, zato koristite mikser sa nastavcima za testo i tako ćete postići neophodnu elastičnost u glatkoću.

4. Ostavite da naraste 40 minuta u toploj prostoriji, nakon čega dodate na sitno isečene crne masline. Gramaža opisana u receptu je od maslina bez koštica. Promešajte ili zamesite namazanim rukama.

5. Pomoću špatule sipajte testo u pljosnati pleh od rerne, prethodno namazan sa dve kašike maslinovog ulja ili pokriven papirom za pečenje,

Prstima istegnite testo u ravan sloj po celoj površini i ostavite da naraste još jednom 30 minta.

6. Ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni 25-30 minuta.

Ova fokača sa crnim maslinama ostaje mekana i veoma prijatna čak i do sledećeg dana, ako je uvijena čistom krpom.

Korica može da bude blago hrskava, ako je pre serviranja isečete i ispečete na suvom tiganju sa svih strana. Na taj način se oseća još više i aroma maslina i origana.

Isto tako volim da serviram ovu fokaču namazanu dobrim maslinovim uljem i svežim grančicama ruzmarina, od koji dolazi raskošna aroma, koja se stapa sa svim ostalim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: