Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ukusna somborka iz tegle

Ukusna somborka iz tegle

Ivana KitanovićIvana Kitanović
Šegrt
6650130
Ukusna somborka iz tegle
Fotografije: Ivana Kitanović
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Ukusna marinirana somborka traži samo parče dobro pripremljenog mesa"

Potrebni sastojci

  • paprika somborka - 5 kg
  • šargarepa - 5 komada, većih
  • beli luk - 2 glavice
  • peršunov list - 2 veze
  • alkoholno sirće - 1/2 litra
  • so - 6 supenih kašika
  • šećer - 5 supenih kašika
  • konzervans - 1 kesica
  • ulje - 2 dl
  • voda - 2 litra
* merne jedinice

Način pripreme

Šargarepu iseći na kolutove, a luk i peršun iseći što sitnije.

Izdubiti peteljke iz paprike i dobro je očistiti od semena. U turama ubacivati papriku u lonac sa ključalom vodom i bariti po 2 minuta. Vaditi ocedjene paprike u veliku vanglu ili lonac.

U posebnu posudu sipati 2 l vode, dodati sirće, so, šećer i ulje pa sve zajedno prokuvati. Skloniti sa vatre, dodati konzervans i promešati da se istopi.

Dok su paprike još vruće, redjati ih u sterilisane tegle - red paprika, red iseckanog svežeg povrća - sve dok se ne popuni tegla. Sadržaj pritisnuti plastičnom rešetkicom i naliti prokuvanom tečnošću. Dobro zatvoriti tegle, okrenuti ih naopačke na 10-ak minuta pa odložiti na hladno mesto.

Paprika se može jesti već sledećeg dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: