Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Đuveč»Posni pasulj prebranac

Posni pasulj prebranac

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272368598179
Posni pasulj prebranac
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 2
08/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Isto kao iz bakine kuhinje"

Potrebni sastojci

  • pasulj tetovac - 400 - 500 g, (količina zavisi od zapremne posude u kojoj će se zapeći)
  • luk - 300 - 600 g, isečen na rebarca (količina luka po želji)
  • praziluk - 300 g, isečen na kolutiće
  • beli luk - 2 čena, sitno isečen
  • luk - 1 glavica, sitno isečen
  • ljuta tucana paprika - 2 kašičice
  • slatka aleva paprika - 1 kašičica
  • morska so
  • crni biber - sveže mleveni
  • maslinovo ulje - 150 - 200 ml
  • lovorov list - 2 - 3 lista
* merne jedinice

Način pripreme

Oprati probran pasulj, naliti vodom i ostaviti preko noći da nabubri.

Sutradan odliti vodu, sipati novu i kuvati pasulj oko 10-15 minuta, pa i tu vodu odliti.

Ovaj postupak može se ponavljati još nekoliko puta da bi se umanjio problem sa nadimanjem.

Kada voda sa pasuljem provri, dodati sitno isečenu glavicu luka i kuvati na srednjoj vatri dok pasulj potpuno omekša, pazeći da se ne raskuva.

Rernu zagrejati na 200°C.

U većem tiganju ili odgovarajućoj posudi, na pola količine zagrejanog ulja pržiti luk isečen na rebarca a kada zastakli dodati praziluk i nastaviti prženje dok ne počnu da se karamelizuju. Tada dodati, beli luk, sačekati da zamiriše i skloniti sa ringle.

Posoliti, pobiberiti, posuti ljutom i slatkom alevom paprikom i dobro sve promešati.

Zemljanu ili odgovarajuću posudu poprskati uljem, kutlačom sipati 1/3 kuvanog pasulja posoliti ga i pobiberiti, posuti malo ulja, po njemu rasporediti pola količine luka, sipati drugu trećinu pasulja, začiniti ga, politi uljem, posuti ostatkom luka i završiti pasuljem.

Naliti kutlaču ili dve vode u kojoj je pasulj kuvan i sve još malo posoliti, pobiberiti, politi uljem, udenuti lovorov list i zapeći u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, da se formira korica i lepo porumeni.

Poslužiti uz salatu po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: