Način pripreme
Oprati probran pasulj, naliti vodom i ostaviti preko noći da nabubri.
Sutradan odliti vodu, sipati novu i kuvati pasulj oko 10-15 minuta, pa i tu vodu odliti.
Ovaj postupak može se ponavljati još nekoliko puta da bi se umanjio problem sa nadimanjem.
Kada voda sa pasuljem provri, dodati sitno isečenu glavicu luka i kuvati na srednjoj vatri dok pasulj potpuno omekša, pazeći da se ne raskuva.
Rernu zagrejati na 200°C.
U većem tiganju ili odgovarajućoj posudi, na pola količine zagrejanog ulja pržiti luk isečen na rebarca a kada zastakli dodati praziluk i nastaviti prženje dok ne počnu da se karamelizuju. Tada dodati, beli luk, sačekati da zamiriše i skloniti sa ringle.
Posoliti, pobiberiti, posuti ljutom i slatkom alevom paprikom i dobro sve promešati.
Zemljanu ili odgovarajuću posudu poprskati uljem, kutlačom sipati 1/3 kuvanog pasulja posoliti ga i pobiberiti, posuti malo ulja, po njemu rasporediti pola količine luka, sipati drugu trećinu pasulja, začiniti ga, politi uljem, posuti ostatkom luka i završiti pasuljem.
Naliti kutlaču ili dve vode u kojoj je pasulj kuvan i sve još malo posoliti, pobiberiti, politi uljem, udenuti lovorov list i zapeći u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, da se formira korica i lepo porumeni.
Poslužiti uz salatu po želji.