Način pripreme
Dobro oprati pasulj i staviti u lonac u kome će se kuvati, pa ostaviti da prenoći.
Sutradan lonac staviti na vatru i kada provri ocediti vodu, pa naliti svežom vodom i vratiti lonac na vatru.
Pasulj kuvati na umerenoj vatri vodeći računa da se ne raskuva.
Crni luk i praziluk sitno iseckati i prodinstati na zagrejanom ulju. Dodati rendanu šargarepu, pa i nju kratko prodinstati.
Kada luk i šargarepa omekšaju, dodati pasulj oceđen od vode u kojoj se kuvao, ali malo vode sačuvati, pošto će trebati za nalivanje pasulja pre pečenja.
Pasulj pobiberiti i posoliti po ukusu, dodati sitno seckan beli luk, umešati slatku začinsku papriku, suvi začin i izmešati.
Preručiti u posudu u kojoj će se pasulj peći. Preko pasulja poređati lovorov list, pa sipati vodu koju ste odvojili kada ste cedili pasulj nakon kuvanja.
Pasulj peći 50 minuta na 180 stepeni.
Prebranac izvaditi iz rerne i poslužiti.
Komentari