Način pripreme
Rastvorite kvasac u mlakoj vodi zajedno sa šećerom i 2 kašike brašna. Promešajte, pospite lagano brašnom odozgo o ostavite da naraste na toplom mestu.
Kada brašno po površni napravi pukotine, spremno je.
Preostalo brašno prosejte u posudu i dodajte mu so. U udubljenju u sredini sipajte smesu sa kvascem i postepeno umesite mekano testo.
Na samom kraju mešenja dodajte maslinovo ulje. Ovak pripremljeno testo prebacite u lagano nauljenu posudu i pokrijte ga folijom. Ostavite da raste na toplom mestu oko 40-45 minuta - da udvostruči zapreminu.
Od gotovog testa napravite 2 pravougaonika, svaki umotajte u rolat i istanjite rukama u oblik francuskog hleba.
Ovako formirane bagete stavite u pleh obložen papirom za pečenje na koji ste stavili malo brašna.
Po površini francuskih hlebova napravite nekoliko laganih zareza oštrim i nauljenim nožem. Ostavite bagete da odmore 10-15 minuta.
U umereno zagrejanoj rerni na dno stavite vatrostalnu posudu sa vodom i stavite francuski hleb da se peče.