Domaći francuski hleb

Fat BertaFat Berta
Džedaj
64917250
Domaći francuski hleb
Fotografije: Juliya
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
2
"Jednostavno možete obradovati porodicu toplim francuskim hlebom! Pogledajte kako!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • voda - 1 šolja, mlaka, ne skroz puna
  • kvasac - 1/2 kocke, svež
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika, ravna
  • maslinovo ulje - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u mlakoj vodi zajedno sa šećerom i 2 kašike brašna. Promešajte, pospite lagano brašnom odozgo o ostavite da naraste na toplom mestu.

Kada brašno po površni napravi pukotine, spremno je.

Preostalo brašno prosejte u posudu i dodajte mu so. U udubljenju u sredini sipajte smesu sa kvascem i postepeno umesite mekano testo.

Na samom kraju mešenja dodajte maslinovo ulje. Ovak pripremljeno testo prebacite u lagano nauljenu posudu i pokrijte ga folijom. Ostavite da raste na toplom mestu oko 40-45 minuta - da udvostruči zapreminu.

Od gotovog testa napravite 2 pravougaonika, svaki umotajte u rolat i istanjite rukama u oblik francuskog hleba.

Ovako formirane bagete stavite u pleh obložen papirom za pečenje na koji ste stavili malo brašna.

Po površini francuskih hlebova napravite nekoliko laganih zareza oštrim i nauljenim nožem. Ostavite bagete da odmore 10-15 minuta.

U umereno zagrejanoj rerni na dno stavite vatrostalnu posudu sa vodom i stavite francuski hleb da se peče.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: