Način pripreme
Način pripreme:
Mutim kvasac sa vodom i prstohvatom šećera i ostavljam da se aktivira na 10 minuta.
Prosejem brašno otprilike 250 g zajedno sa drugim suvim sastojcima (so, šećer) i dodajem kvasac i žumance. Mesim meko testo i dodatno mesim sa drugih 50 g brašna i stavljam ga u frižider, pokrivenog folijom na 10 minuta.
Vadim ga nakon 10 minuta, poklopim krajeve i stavljam ga na još 10 minuta. Uzimam list pirinčanog papira i velikim lenjirom iscrtavam kvadrat dimenzija 18/18 cm.
Stavljam testo u centar lista, uvijam ga, okrećem ga i razvijam, da se rasporedite po krajevima papira. Stavljam u frižider na 30 minuta. Na isti način oblikujem maslac u kvadratić 10/10 cm i blago ga razvijam. Uvijam i njega i prestoji sa testom 30 minuta.
Nakon 30 minuta vadim testo iz frižider, stavljam ga radnu površinu za razvijanje i na njega stavljam maslac. Uvijam maslac sa testom i lagano bez pritiskanja ga razvijam otprilike 20 cm.
Presavijam 1/3 testa i zavijam ga drugim delom da postane kao rolat.
Stavljam na još 30 minuta. Vadim, ponovo blago razvijam, ponovo uvijam u rolat i ponovo na 10 minuta u frižider.
Vadim iz frižidera, razvijam i uvijam u dva, ostavljam na 30 minuta u frižideru. Vadim, razvijam u koru, sečem trougliće i uvijam kroasančiće.
Stavljam u tepsiju sa papirom za pečenje. Mutim jedno celo jaje i premazujem ih. Ostavljam da nadođe na otprilike 2 sata na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči obim.
Ponovo mažme jajetom domaće kroasane i pečem na 200°C 15-20 minuta.
Zvuči dugo i teško, ali zapravo je veoma jednostavno, prosto oduzima više vremena.
Prijatno sa mojim domaćim francuskim kroasanima.