Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb sa neverovatno hrskavom koricom

Hleb sa neverovatno hrskavom koricom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Hleb sa neverovatno hrskavom koricom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Ako pročitate recept do kraja, obećavamo da ćemo vam otkriti tajnu ove neverovatno hrskave korice"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • voda - 280 ml
  • kvasac - 20 g, svež
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u veliku posudu i u centru napravite udubljenje. U njega sipajte ugrejanu vodu (da ne prelazi telesnu temperaturu) u njoj rastvorite šećer i kvasac. Sačekajte nekoliko minuta dok nadođe i dodajte maslinovo ulje.

2. Počnite da stavljate po malo brašna od ivica udubljenja ka centru, mesite prstima dok brašno ne upije svu tečnost.

3. Dodajte so u testo i mesite na brašnom posutoj radnoj površini dok ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno dodajte po malo brašna.

4. Oblikujte loptu od testa, vratite u posudu - namazanu i ostavite da nadođe 40 minuta, pokrijte čistom krpom ili streč folijom.

5. Premesite oko minut-dva nadošlo testo i dajte mu željeni oblik hleba. Napravite nekoliko proreza oštrim nožem i pospite brašnom.

6. Stavite hleb u namazan pleh (kod mene okrugao - 22 cm prečnik) i ponovo ostavite da nadođe oko 40-50 minuta, zavisi koliko je troplo u prostoriji.

7. Ugrejte rernudo 200 stepeni i unutra stavite vatrostalnu posudu sa vodom, da kruži para. Pre nego što stavite hleb, dodatno naprskajte rernu vodom (dno i ivice) i stavite pleh.

8. Pecite 25-30 minuta dok ne dobije tamnozlatnu boju.

Rezultat je hleb savršene, hrskave i ukusne kore, koji se može konzumirati topao.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: