Način pripreme
1. Prosejte brašno u veliku posudu i u centru napravite udubljenje. U njega sipajte ugrejanu vodu (da ne prelazi telesnu temperaturu) u njoj rastvorite šećer i kvasac. Sačekajte nekoliko minuta dok nadođe i dodajte maslinovo ulje.
2. Počnite da stavljate po malo brašna od ivica udubljenja ka centru, mesite prstima dok brašno ne upije svu tečnost.
3. Dodajte so u testo i mesite na brašnom posutoj radnoj površini dok ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno dodajte po malo brašna.
4. Oblikujte loptu od testa, vratite u posudu - namazanu i ostavite da nadođe 40 minuta, pokrijte čistom krpom ili streč folijom.
5. Premesite oko minut-dva nadošlo testo i dajte mu željeni oblik hleba. Napravite nekoliko proreza oštrim nožem i pospite brašnom.
6. Stavite hleb u namazan pleh (kod mene okrugao - 22 cm prečnik) i ponovo ostavite da nadođe oko 40-50 minuta, zavisi koliko je troplo u prostoriji.
7. Ugrejte rernudo 200 stepeni i unutra stavite vatrostalnu posudu sa vodom, da kruži para. Pre nego što stavite hleb, dodatno naprskajte rernu vodom (dno i ivice) i stavite pleh.
8. Pecite 25-30 minuta dok ne dobije tamnozlatnu boju.
Rezultat je hleb savršene, hrskave i ukusne kore, koji se može konzumirati topao.
Prijatno!