Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Turska Ačma sa semenkama

Turska Ačma sa semenkama

Albena AsenovaAlbena Asenova
Početnik
411872k
Turska Ačma sa semenkama
Fotografije: Albena Asenova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Turska ačma sa semenkama - odličan doručak za gladne"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g
  • sveži kvasac - 1/2 kockcie
  • sveže mleko - 150 ml
  • voda - 150 ml, mlaka
  • ulje - 150 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • semenke - za ukras, mak, susam, seme suncokreta
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte ugrejanu vodu i mleko. Dodajte kašičicu šećera i izmrvite kvasac. Mešajte i pokrijte krpom. Ostavite na toplom desetak minuta dok se kvasac ne aktivira.

Prosejte brašno i polovinu sipajte u veliku posudu. Dodajte so i promešajte. Oblikujte udubljenje u sredini - unutra sipajte gotov kvasac, jedno jaje i belance drugog, takođe i ulje.

Zamesite testo, u procesu mešenja dodajte i preostalo brašno. Treba da dobojete meko i glatko testo od kojeg ćete oblikovati loptu. Pokrijte testo krpom i ostavite da se udvostruči.

Podelijte gotovo testo na 8-10 lopti. Svaku loptu razvucite na elipsu. Uz pomoć oštrog noža napravite proreze na jednom kraju. Uvijte u rolat razvučeno testo, počnite od neisečenog dela. Uradite to sa svim lopticama.

Poređajte đevreke u pleh, obložen papirom za pečenje. Ostavite ponovo da nadođe. Čim nadođe, namažite umućenim žumancem sa malo mleko. Pospite semenkama i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju - oko 30 minuta.

Turska ačma sa semenkama su odlični đevreci, probajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: