Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Janija»Janija sa ćufticama od mlevenog mesa i pirinča

Janija sa ćufticama od mlevenog mesa i pirinča

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Janija sa ćufticama od mlevenog mesa i pirinča
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
5
"Dobra stara janija sa lopticama od mlevenog mesa i pirinča - pamtite je iz detinjstva, zar ne?"

Potrebni sastojci

  • Za loptice
  • mleveno meso - 300 g (50/50 svinjsko i teleće)
  • pirinač - 100 g, skuvan al dente
  • luk - 1/4 glavice, crni, narendan
  • peršun - 1 kašika, sitno iseckan
  • biber - 1/2 kašičica ili po ukusu
  • kumin - 1/2 kašičica ili po ukusu
  • čubar - 1 prstohvat, mrvljeni
  • so - 1 kašičica
  • ulje - za prženje
  • Za janiju
  • luk - 1 glavica, crni
  • krompir - 5 komada
  • ulje - 1/2 šolja
  • papirke - 2 komada, zelene
  • peršun - 1 kašika, sitno iseckan
  • paradajz pire - 200 g
  • aleva paprika - 1 kašika
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Zamesite mleveno meso sa svim nabrojanim sastojcima za ćuftice - loptice. Ostavite da odstoji dva sata.

Za janiju sa ćufticama iseckajte luk i zelene paprike i dinstajte ih 10 minuta u masnoći.

Dodajte paradajz pire i mešajte 3-4 minuta, nakon toga stavite brašno i alevu papriku i kuvajte još 1-2 minuta uz neprestano mešanje.

Sipajte oko 1, 5 litar vode, posolite i ostavite da provri, dok za to vreme oljuštite i isečete na krupno krompir. Stavite i njega u jelo i kuvajte 15 minuta, Ako je potrebno dolivajte vodu.

Dok janija od krompira vri na ringli, oformite od mlevenog mesa loptice veće od oraha.

Ovde imate izbor ili da ih stavite direktno u jelo ili da ih prethodno ispržite dok ne dobiju zlatastu preplanulost, na jakoj vatri, da samo uhvate ukusnu koricu.

Kada su gotove stavite ih u janiju i kuvajte još 10-15 minuta.

Servirajte gotovu janiju sa lopticama od mlevenog mesa i pirinča, toplu sa lepim domaćim hlebom i ljutim paprikama ili salatom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: