Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Veganski čokoladni kolač

Veganski čokoladni kolač

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Veganski čokoladni kolač
Fotografije: Iliana Parvanova
2 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Pokazalo se da vegani, tajno od drugih, jedu najukusnije čokoladne kolače, probajte ako ne verujete"

Potrebni sastojci

  • kukuruzni griz - 1/2 šolje
  • integralno brašno - 1/2 šolje
  • ovsene pahuljice - 1 šolja, fine
  • crna čokolada - 2 - 3 kašike (ili kakao zrna istucana na male parčiće)
  • banana - 1 komad
  • braon šećer - 1 šolja, kristal
  • vanila - 1 pakovanje po želji
  • rogač - 3 kašičice, pune
  • kakao - 3 kašičice, u prahu
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • sirće - 4 kašičice, jabukovo
  • šarlan - 5 kašika
  • voda - 1 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi pomešamo prvo suve sastojke - kukuruzni griz, integralno brašno, fine ovsene pahuljice, braon kristal šećer, istucanu na male parčiće crnu čokladu ili kakao zrna, vanilu, brašno od rogača, kakao u prahu. Promešamo velikom drvenom varjačom (blago pljosnatom).

Dodajemo i izgnječenu bananu u pire, sodu sa jabukovim sirćetom i šarlan. Ponovo promešamo i postepeno sipamo vodu (može da bude i topla), utrljavamo smesu o zidove, da se dobro pomeša sa tečnošću. Ostavljamo deset minuta da ovsene pahuljice mogu da popiju malo vode i nabubre.

Mažemo malu posudu za pečenje (dobro je da je manje veličine, jer će tako biti vazdušastije) šarlanom i posipamo integralnim brašnom.

Sipamo odstajalu smesu i raspoređujemo ravnomerno. Stavljamo vegan kolač da se peče na 150-160 stepeni 40-50 minuta. Nakon što je gotov, pokrivamo kolač najlonom i krpom, da se ne suši.

Ostavljamo vegan čokoladni kolač da odstoji i pre serviranja ga sečemo na trouglaste ili kvadratne parčiće. Serviramo kakao kolač sa toplim kakao napitkom - za jednu elegantnu popodnevnu užinu.

Bogat različitim ukusima i aromama - vegan brauni ili čokoladni kolač sa kukuruznim grizom!

Sjajnog ukusa!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: