Način pripreme
Za ovo krhko pečeno pile pernata životinja se lepo opere i osuši. Njena koža se pažljivo guli sa leđa u smeru od vrata ka batacima, nakon čega se pile okreće i koža se pažljivo guli na isti način i iz pravca prsa.
Maslac se ostavlja unapred na sobnoj temperaturi kako bi bio mekan. U maslac se dodaje so, biber i dimljena aleva paprika. Lepo se izmešaju i pile se premazuje smesom iznutra, ispod kože i spolja.
Stavlja se u kesu u veliku pravougaonu tepsiju i oko njega se dodaju šargarepe iseckane na kolutove, cele glavice belog luka i grančice majčine dušice i 1-2 listića žalfije, kao i jedna cela neoljuštena glava belog luka. Na kraju se sipaju vino i voda.
Kesa se vezuje i pile u kesi se stavlja u tepsiju.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C na srednjoj rešetci sat i po vremena ili dok ne bude gotovo ovo krhko pečeno pile u kesi.
Prijatno!