Način pripreme
1. Za testo rastvorite kvasac sa kašikom šećera u 120 ml mleka, mlakog do 37 stepeni. Promešajte i ostavite da se aktivira 8-10 minuta.
2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje u sredini. U njega sipajte preostalo mleko, pomešano sa šećerom, aktivirani kvasac i ulje.
3. Zamesite glatko testo i ostavite da nadođe 1 sat, pokrijte posudu streč folijom.
4. Za to vreme napravite krem od jaja.
Ugrejte mleko sa šećerom i vanilom i kada bude spremno da provri, sipajte lagano jaja i žumanca, pomešana sa brašnom. Mutite žicom i kuvajte krem oko 10 minuta ili dok se ne zgusne na tihoj/umerenoj vatri.
5.Prebacite gotov krem od jaja u drugu posudu da se brže ohladi. Pokrijte providnom folijom, zalepljenom za površinu da se ne hvata korica.
6. Nadošlo testo premesite minut i ostavite da stoji 5 minuta.
Kidajte loptice i razvucite ih u krug. U centar svake stavite ohlađen krem i učvsrtite ivice.
7. Oblikujte piroške i poređajte na malo rastojanje na papir za pečenje ili silikonske prostirke. Ostavite ih da nadođu 30-40 minuta.
8. Ako želite možete namazati umućenim jajetom piroške i peći, ali ja ih pržim u umereno ugrejanom ulju- meni su tako ukusnije i autentičnije.
9. Po želji pospite šećerom u prahu i servirajte vaše piroge za doručak.
Piroške sa kremom od jaja su gotove.