Način pripreme
Predlažem vam recept za štolen od maka iz Silezije. U današnje vreme Silezija je u oblasti Poljske, ali pre 1945. godine, a još više pre 1922. godine je bila deo Pruske. Jedan mali deo trenutno se nalazi u Nemačkoj, u provinciji Donja Silezija. Gornja Silezija je deo Češke.
Veoma je ukusan ovaj štolen, više liči na štolen uskršnji kolač.Obavezno ga probajte.
Priprema se veoma jednostavno i brzo. A ako imate mogućnost da nabavite smesu od maka koja se prodaje gotova u prodavnicama, biće najbolje.
Istopite kvasac u toplom mleku sa 5 supenih kašika brašnai 2 supene kašike šećera. Pokrijte i ostavite da naraste na otprilike 15 minuta, poželjno je na toplom mestu.
Nakon toga u duboku posudu sipajte ostalo brašno, tako što napravite kladenac u sredini. Sipajte smesu sa kvascem, dodajte 50 g šećera, vanilin šećer, 50 g omeklog maslaca i 1 prstohvat soli i umesite testo. Testo treba da naraste, ponovo pokriveno na otprilike sat vremena.
U međuvremenu napravite fil od semenki maka (postoje dve opcije, jedna je spremna za pečenje, druga treba da se pomeša sa mlekom).
Za smesu sa mlekom: Zagrevajte 200 ml mleka na ringli, kada provri, skinite sa ringle.
Sipajte seme maka 150-200 g i promešajte. Ostavite da se ohladi.
Dodajte šećer 30 g i med 2 supene kašike. Promešajte, dodajte suvo grođe i promešajte. Ukoliko je smesa retka, dodajte prezle ili keksiće, usitnjene, otprilike 1-2 supene kašike.
Ukoliko vas brine ovaj korak, koristite gotovu smesu od maka iz prodavnice. Ja sam koristila gotovu smesu od maka dr Jotkera, 2 pakovanja od 250 grama. Pripremila sam 2 štolena i tako sam lakše rasporedila smesu.
Malo pre nego što da u potpunosti naraste testo, pripremite belanca.
Umutite belanca u sneg sa 2 supene kašike šećer au prahu ili po ukusu i pomešajte sa nadevom od maka, 50 g suvog grožđa, natopljenog u rumu od prethodne večeri, dodajte orašaste plodve otprilike 80 g po izboru - možete i bez njih, ali ja ih preferiram.
Veoma pažljivo i nežno promešajte belanca i smesu od maka, orašaste plodove, dodavajući malo po malo da ne bi mnogo spao obim belanaca.
Naraslo testo sipajte na nabrašnjenu površinu i ponovo dobro umesite testo.
Razvijte pravougaonik, 40х30 cm na nabrašnjenoj radnoj površini. Možete da razdvojite na dve smese ili da napravite jedan veći štolen od maka.
Nakon toga rasporedite smesu od makovog semena po testu, ostavljajući mali rub od 2 cm. Nakon toga savijte na dva ili uvijte u rolat, oblik nije važan, napravite ga kako želite. Stavite na tepsiju za pečenje, obloženu papirom za pečenje, i pokrijte ponovo na otprilike 30 minuta.
Uključite rernu na 180 stepeni s agornjim i donjim pečenjem.
Za testo sa kvascem ne preporučujem ventilator.
Možda će morati da se pokrije papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom da ne bi bio previše prepečen odozgo. Kod mene je moralo, vi prosto nadgledajte vašu rernu i ukoliko bude neophodno, smanjite temperaturu nakon prvih 20 minuta.
Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu.
Dobro upakovan i čuvan na hladnom mestu, ovaj praznilni kolač će trajati barem 2 sedmice, ukoliko možete da odolite.