Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Sutlijaš»Sutlijaš u rerni prema starom turskom receptu

Sutlijaš u rerni prema starom turskom receptu

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452862k111
Sutlijaš u rerni prema starom turskom receptu
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 5
08/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Aromu cimeta iz sutlijaša nikada nećete pomešati sa nečim drugim"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 l
  • pirinač - 1/2 šolje
  • šećer - 3/4 šolje
  • kukuruzni skrob - 1 supena kašika
  • žumanca - 2 komada
  • esencija vanile - 1 supena kašika, domaća
  • cimet
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač se stavlja u čašu vode 250 ml bez da se pranja. Kuva se dok voda ne ispari od vrenja.

Sipa se u posudu za kuvanje mleka ili posudu koja je na vodenu paru. Dodaje se sveže mleko i šećer. Kuva se 10 minuta nakon što uzavri.

Skrob se izmeša sa žumancima i 100 ml vode.

Dodaje se u mleko uz neprestano mešanje dok ne uzavri.

Ostavlja se da kuva 10 minuta nakon čega se dodaje vanila. Veoma dobro se izmeša.

Smesa se sipa u glinene posudice.

Posudice se ređaju u tepsiju u koju se sipa voda da bude do polovine posudica.

Stavljaju se u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni. Peče se dok se ne dobije zlatkasta korica.

Kalupčiči se vade iz rerne i pokrivaju se tanjirićem da se sutlijaš ne bi sušio.

Sutlijaš u rerni prema starom turskom receptu servira se hladan, posut cimetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: