Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Italijanska čokoladna torta sa rikotom

Italijanska čokoladna torta sa rikotom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Italijanska čokoladna torta sa rikotom
Fotografije: marcheva14
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"Nije čokoladna torta, već je ovo slika - divan prizor za oči i sjajan ukus za nepce"

Potrebni sastojci

  • KAKAO TESTO
  • brašno - 300 g, za kolače i torte
  • jaja - 2, L
  • kristal šećer - 100 g
  • suncokretovo ulje - 80 ml
  • kakao - 15 g, visokog kvaliteta
  • prašak za pecivo - 8 g
  • vanila - 1 kesica, suva
  • so - 1 prstohvat
  • keksići od kakaoa - 200 g, podeljeni na 2 po 100 g, izmrvljeni oklagijom
  • RIKOTA KREM
  • rikota - 750 g
  • šećer - 180 g, kristal
  • čokoladne kapljice - 150 g
  • kora pomorandže - 1 izrendana kora, 1 velika
* merne jedinice

Način pripreme

RIKOTA KREM

U veliku posudu se sipa rikota, izmeša se špatulom da se dobije krem i dodaje se izrendana kora pomorandže, šećer i čokoladne kapljice. Posuda se ostavlja u frižideru do njenog korišćenja.

KAKAO TESTO

U posudu se sipa brašno (ukoliko se ne raspolaže takvom vrstom brašna, radiće se univerzalnim), dodaje se kakao prosejan kroz cediljku, so, prašak za pecivo i vanila. Meša se metalnom žicom za mućenje do ujednačavanja.

Pravi se malo udubljenje i tu se razbijaju jaja i meša se viljuškom. Dodaje se ulje u mlazu, nastavljajući sa mešanjem viljuškom tako što upije i brašno i sledi šećer. U jednom momentu se sklanja viljuška i mesi se rukom u samoj posudi.

S obzirom na to da ima dodatog kakaoa, a ono uvek preterano mnogo isuši smesu, da bi mogla da se sakupi dodaje se 1/2 kašičice svežeg mleka, ono će pomoći da testo bude elastično i meko. Testo se pokriva folijom i ostavlja se sa strane.

Priprema se okrugli kalup prečnika 26/28 cm, moj kalup je 26 cm, čije se dno prekriva papirom, kao i visina kalupa tako da postoji bord od papira za pečenje. Ovo će na nekoliko mesta formirati nabore od papira, nije zabrinjavajuće.

Od testa se odvajaju 3/4, a drugi deo se ponovo uvija u foliju, on će poslužiti kasnije za poklopac ukusne čokoladne torte.

Tako oblikovani papir se vadi iz metalnog kalupa i veoma tanko se premazuje uljem pomoću komada papirnog ubrusa, da ima lagani tanki sloj. Odozgo se stavlja testo i razvija se toliko koliki su tragovi od papira, od kraja do kraja. Debljina treba da bude otprilike 3 mm, tanko da bude.

Tako razvijeno se vraća u tepsiju i prvo se prstima pažljivo oblikuje dno, a zatim se oblikuje bord koji je zalepljen po papiru! Ovo ne treba da se propušta. Po svoj prilici na mestima će biti savijen, malo zgužvan, ali ovo trenutno ne zabrinjava. Izbocka se viljuškom.

Odozgo se raspoređuje 100 g izmrvljenih kakao keksića. Nije neophodno da keksići budu savršeno izmrvljeni, može da bude i malih komada. Na keksiće se sipa krem od rikote, raspoređuje se špatulom. Posipa se s ostalih 100 g izmrvljenih keksića, ali jedan prst ka unutra od krajnjih stranica. Veoma pažljivo se testo odlepljuje od borda, na mestima je ono zalepljeno za papir, prstima ruke i stavlja se unutra na izmrvljene keksiće.

Razvija se i ostali komad testa na papiru za pečenje koji je takođe blago nauljen uljem i sa prečnikom osnove kalupa. Tanko se razvija, od kraja do kraja papira. Uguraju se rukama ispod papira i testo okreće kao poklopac na tortu. Krajići testa se pažljivo prstima uguravaju ka unutra. Pažljivo se izbocka viljuškom na nekoliko mesta. Da se delovi testa ne bi lepili za viljušku, ona se umoči u brašno.

Tako pripremljena italijanska torta se peče u zagrejanoj rerni na 170 stepeni otprilike 45-50 minuta.

Vadi se iz rerne i ostavlja se da se ohladi u samoj tepsiji, a zatim se okreće na poslužavnik.

Italijanska čokoladna torta sa rikotom se dekoriše po izboru i oblicima sa šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: