Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Praznična torta sa šantili kremom i mnogo čokolade

Praznična torta sa šantili kremom i mnogo čokolade

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922954k331
Praznična torta sa šantili kremom i mnogo čokolade
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
24/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Kako da ne poželiš da svaki dan bude praznik, kad znaš recept za ovu prazničnu tortu sa šantili kremom i mnogo čokolade"

Potrebni sastojci

  • kore za tortu - 3 komada, kockaste
  • za krem
  • žumanca - 3 komada
  • sveže mleko - 600 ml
  • skrob - 60 g, kukuruzni
  • šećer - 130 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • tečna pavlaka - 250 ml
  • karamel sirup
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 1 šolja
  • tečna čokolada - 200 g, fineti
  • čokoladna glazura
  • čokolada - 100 g, crna
  • maslac - 30 g
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa kremom. U metalnu posudu sa dnom koje se ne lepi stavite žumanca i šećer, promešajte. Dodajte hladan maslac, skrob i vanilin šećer, mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Stavite posudu na umerenu vatru i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Uvijte posudu streč folijom i ostaivte krem da se potpuno ohladi.

Umutite pavlaku na mekan krem, u delovima dodajte kuvani hladan krem i mešajte neprestano mikserom dok ne dobijete mekan krem.

Za sirup stavite šećer u metalnu posudu, stavite posudu na vatru i uz neprestano mešanje napravite karamel željene boje (nemojte da šećer pregori, zato što će sirup biti gorak). Sipajte pažljivo vodu u karamel i kuvjate dok se potpuno ne rastopi, ostavite da se ohladi.

Isecite kockaste kore na krugle prečnika 20 cm, uz ponoć dna kalupa, sa obručem koji se skida, sačivajte isečke i počnite da sastavljate tortu.

U odgovarajući poslužavnik stavite prvu koru i lagano namažite karamel sirupom. Uz pomoć šprica napravite tanku čokoladnu paučinu mekanom tečnom čokoladom, odozgo namažite deo krema. Tako uradite i sa ostale dve kore, ređajte jednu na drugu. Stavite ivicu obruča oko torte i zatvorite.

Na tihoj vatri rastopite maslac i čokoladu, izlomljenu na kockice uz neprestano mešanje dok ne dobijete glatu i tečnu smesu, ostavite da se ohladi, prelijte tortu odozgo i rasporedite ravnomerno glazuru. Stavite u frižider da se stvrdne glazura nekoliko sati.

Izvadite obruč sa torte i namažite tanko kremom sa vih strana. Zalepite isečke kora potopljene u karamel sirup na kratko, jedan do drugog. Odozgo preko krema napravite krugove sa tečnom čokoladom uz pomoć noža oblikujte paučinu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: