Način pripreme
1. Oljuštite paradajz i isecite ga na male parčiće ili narendajte na krupnije rende. U njega stavite beli luk, istucan ili isečen na sitno.
2. Zagrejte maslinovo ulje i sipajte u njega ustinjen paradajz i beli luk. Začinite sos origanom ili solju i ostavite da se krčka na slaboj do umerenoj vatri 40 minuta.
Ako koristite sočniji paradajz i sos je još tečan, pojačajte vatru na nekoliko minuta, da uvri tečnost i zgusne se.
3. Blanširajte brokoli, iskidan na ružice, u posoljenoj vodi 8 minuta. Ocedite ga veoma dobro i osušite kuhinjskim ubrusom.
4. U glinenu posudu za pečenje rasporedite sos ravnomerno. Ako imate male individualne glinene posudice koristite njih za 3-4 porcije. Poređajte ružice brokolija i posolite ih.
5. Odozgo stavite krugove mocarele, pospite maslinovim uljem i origanom i stavite raskošno zapečeno jelo sa brokolijem u rernu zagrejanu na 200 stepeni dok se mocarela ne istopi.
Stavite posude u rerni, čim temperatura dosegne 60 stepeni.
6. Servirajte zdravo zapečeno jelo odmah sa prepečenim kriškama.
Prijatno uz ovo neverovatno jelo od brokolija sa paradajz sosom i mocarelom!