Način pripreme
1. Umutite jaje sa šećerom i medom dok se ne stvore mehurići na površini.
2. Sipajte ulje i promešajte, a nakon toga sipajte brašno od heljde i vanilu i zamesite glatko medeno testo.
Ako vam se lepi i retko je pospite još brašna.
3. Razvijte koru debljine oko 4-5 mm. Da vam bude lakše uradite to na sloju papira za pečenje.
Isecite kolače okruglog oblika ili drugog po vašem izboru.
4 Poređajte medenjake u posudu za pečenje, pokrivenu drugim slojem papira za pečenje i u njihov centar probodite po jedan ceo ili polovinu kikirikija.
5. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 10-12 minuta ili dok ne dobiju blagu preplanulost i počnu da mirišu prijatno.
Od ovih sastojaka ćete dobiti dve posude medenjaka.
Ideja za zdravije, bez glutena i mnogo ukusne medenjake.
Zbog nedostatka glutena medenjaci ne narastaju i ako se prepeku previše postaju tvrdi, zato nakon što se ohlade čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi.
Nisu previše slatko, već umereno slatko, ali ako želite možete da dodate još meda u testo.
Medenjaci sa brašnom od heljde su sjani.