Način pripreme
1. Rastvorite kvasac i šećer u blago zagrejanih 15 ml vode i ostavite da naraste.
2. Pomešajte u posudi brašno sa solju i napravite udubljenje u koje sipate ulje, maslac i narasli kvasac sa preotstalom vodom.
3. Zamesite glatko testo, namazanim rukama ga oblikujte u loptu i uvaljajte u griz.
Stavite u posudu i ostavite da naraste oko sat, pokriveno čistom krpom.
4. Razvijte testo u tanku koru, isecite krekere pomoću kvadratkog ili truglastog kalupa, i poređajte u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje. Izaći će vam oko 4 posude.
5. Pospite susamom i krupnom ljuspastom solju i pecite na 200 stepeni 10-15 minuta. Važno je da su krekeri sa brašnom od heljde jednake debljine da bi se ravnomerno ispekli.
Preporučujem da ih nadgledate nakono 10-11 minuta i ako se zarumeni po ivicama izvadite ili ako ne, sačekajte još 2-3 minuta.
Gotove hrskave krekere ostavite da se ohlade i servirajte sa omiljenim predjelom ili umakom.
Prijatno!