Bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Krekeri»Krekeri sa brašnom od heljde

Krekeri sa brašnom od heljde

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Krekeri sa brašnom od heljde
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
16/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
33 min.
Porcije
15
"Beskrajno ukusni i hrskavi krekeri koje možete da jedete jednostavno tako ili sa omiljenim umakom - odluka je vaša"

Potrebni sastojci

  • brašno od heljde - 300 g
  • ječmeno brašno - 80 g, integralno
  • belo brašno - 200 g, od tvrde pešnice
  • voda - 300 g
  • ulje - 70 ml
  • maslac - 35 g, meki
  • kvasac - 25 g, žive
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • griz - za valjanje
  • susam - za posipanje
  • so - krupna, u ljuspama, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac i šećer u blago zagrejanih 15 ml vode i ostavite da naraste.

2. Pomešajte u posudi brašno sa solju i napravite udubljenje u koje sipate ulje, maslac i narasli kvasac sa preotstalom vodom.

3. Zamesite glatko testo, namazanim rukama ga oblikujte u loptu i uvaljajte u griz.

Stavite u posudu i ostavite da naraste oko sat, pokriveno čistom krpom.

4. Razvijte testo u tanku koru, isecite krekere pomoću kvadratkog ili truglastog kalupa, i poređajte u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje. Izaći će vam oko 4 posude.

5. Pospite susamom i krupnom ljuspastom solju i pecite na 200 stepeni 10-15 minuta. Važno je da su krekeri sa brašnom od heljde jednake debljine da bi se ravnomerno ispekli.

Preporučujem da ih nadgledate nakono 10-11 minuta i ako se zarumeni po ivicama izvadite ili ako ne, sačekajte još 2-3 minuta.

Gotove hrskave krekere ostavite da se ohlade i servirajte sa omiljenim predjelom ili umakom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: