Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Praznična pogača sa sve povode

Praznična pogača sa sve povode

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Pomoćnik kuvara
293969
Praznična pogača sa sve povode
Fotografije: Ivana Georgieva
2 / 4
26/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Nema značenje koji je povod, recept za prazničnu pogaču je vaš i odgovara svakodnevnoj primeni"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 200 g
  • sveže mleko - 400 ml, toplo
  • topla voda - 100 ml
  • suvi kvasac - 2 pakovanja
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite većinu brašna u duboku posudu i napravite udubljenje u njemu. Ostavite malo brašna za mešenje.

Žumanca odvojite od belanaca. Dodajte belanca u brašno, žumance odvojite u posebnu posudu da ih kasnije iskoristite da premažete pogaču.

U udubljenje u brašnu stavite so, šećer i kvasac. Pomešajte toplo mleko sa toplom vodom i otopite maslac i dodajte sve u brašno.

Dobro promešajte da se namirnice pomešaju i rukom počnite da ih sjedinjujete u brašno. Mešajte dok ne dobijete veliku kuglu mekog testa.

Po potrebi dodajte još brašna. Gotovo testo ostavite u posudi i zavijte folijom za hranu dok ne udvostruči zapreminu.

Od naraslog testa napravite veliku kuglu i stavite je u sredinu tepsije.

Uzmite još malo testa, napravite pletenicu i omotajte je oko kugle u sredini.

Od ostatka testa napravite još osam kuglica i rasporedite ih oko lopte i pletenice u sredini.

Pogaču umotajte krpom i ostavite još jednom da naraste oko pola sata. Za to vreme uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Pre nego što stavite prazmičnu pogaču u rernu, smanjite rernu na 170 ° C, tako da na vrhu ne zagori.

Kad domaća pogača naraste, premažite je žumancima i stavite u rernu.

Pecite do lepe zlatne boje kore ove svečane pogače za svaki povod.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: