Način pripreme
Za Novu godinu, krštenje, veridbu, svadbu, slavu, naša domaćica uvek dočekuje goste pogačom. Pogača je sastavni deo tradicije i rituala ovih važnih momenata u našim životima. U balkanskoj kuhinji, kao i u ostalim, ima mnogo recepata za pogače.
Ovo je jedan recept, koji je kombinacija nekoliko recepata nasleđenih od naših baka i mama. Tokom vremena je usavršavan i testo se izrađuje na opisani način, dok samo oblikovanje pogače može biti i drugačije, zavisi od vaše mašte.
U 100 ml mleka izmrvite sveži kvasac i dodajte 1 kašiku šećera. Dodajte malo brašna (2-3 kašike), dok ne dobijete retku kašu. Ostavite smesu na toplom mestu oko 10 minuta da se aktivira.
U duboku posudu prosejte brašno i u sredini napravite udubljenje.
Umutite jaja i so. Dodajte kiselo mleko sa sodom bikarbonom, koju ste umešali u mleko, sipajte ulje i dobro promešajte dobro. Smesu sipajte u udubljenje u brašnu. Nakon toga dodajte smesu sa kvascem koji se aktivirao i preostalo toplo mleko.
Umesite testo dok se na njemu ne pojave mehurići. Nakon toga, loptu testa udarajte 100 puta o sto i osetićete kako se testo opušta, postaje mekše i lakše će narasti.
Vratite testo u posudu u kojoj ste ga mesili, pokrijte ga folijom i krpom i ostavite ga na toplom mestu da naraste dok ne udvostruči zapreminu.
Sada sledi formiranje pogače - na osnovu vaše želje. Možete da testo razvučete u veliku koru, da ga lagano premažete zagrejanom masnoćom, da ga pospete izmrvljenim sirom i nakon toga da ga uvijete u rolat, a rolat u oblik puža. Puža od testa stavite u tepsiju premazanu uljem ili mašću. Prečnik tepsije je oko 25-26 cm.
Oblikovanu prazničnu pogaču pokrijte folijom i krpom i ostavite na toplom mestu da naraste drugi put i da ponovo udvostruči zapreminu.
Premažite pogaču odvojenim žumancem, koji ste umutili sa malo ulja i svežeg mleka (po 1 kašičicu) i pospite je susamom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Nakon 10 minuta temperaturu smanjite na 150 i ostavite uključen samo donji grejač (ako imate tu opciju). Pecite dok pogača ne bude gotova (probajte čačkalicom, koja treba da izađe suva). Povremeno uključite i gornji grejač, kako bi se pogača ravnomerno ispekla.
Vreme pečenja je različito i zavisi od rerne, ali je obično od 40 do 60 minuta. Ako ima potrebe, pogaču možete da prekrijete papirom, kako ne bi izgorela odozgo, dok se ne ispeče potpuno.
Gotovu pogaču ostavite da odstoji još desetak minuta u tepsiji ili posudi u kojoj se pekla. Nakon toga je izvadite na rešetku i potpuno je ohladite, pokrivenu krpom. Po želji, ako želite da pogača ima sjaj, možete je pažljivo premazati četkom sa malo ulja ili maslaca.
Prijatno!