Način pripreme
Stavite većinu brašna u duboku posudu i napravite udubljenje u njemu. Ostavite malo brašna za mešenje.
Žumanca odvojite od belanaca. Dodajte belanca u brašno, žumance odvojite u posebnu posudu da ih kasnije iskoristite da premažete pogaču.
U udubljenje u brašnu stavite so, šećer i kvasac. Pomešajte toplo mleko sa toplom vodom i otopite maslac i dodajte sve u brašno.
Dobro promešajte da se namirnice pomešaju i rukom počnite da ih sjedinjujete u brašno. Mešajte dok ne dobijete veliku kuglu mekog testa.
Po potrebi dodajte još brašna. Gotovo testo ostavite u posudi i zavijte folijom za hranu dok ne udvostruči zapreminu.
Od naraslog testa napravite veliku kuglu i stavite je u sredinu tepsije.
Uzmite još malo testa, napravite pletenicu i omotajte je oko kugle u sredini.
Od ostatka testa napravite još osam kuglica i rasporedite ih oko lopte i pletenice u sredini.
Pogaču umotajte krpom i ostavite još jednom da naraste oko pola sata. Za to vreme uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Pre nego što stavite prazmičnu pogaču u rernu, smanjite rernu na 170 ° C, tako da na vrhu ne zagori.
Kad domaća pogača naraste, premažite je žumancima i stavite u rernu.
Pecite do lepe zlatne boje kore ove svečane pogače za svaki povod.