Način pripreme
Stavljamo toplo mleko u posudu mini pekare.
Dodajemo jedno jaje i samo belance drugog jajeta (žumance odvajamo sa premazivanje odozgo pogače).
U jedan kraj posude stavljamo so, u drugi kraj šećer, a po sredini ulje.
Sipamo prosejana brašna. U njima pravimo udubljenje i uključujemo kvasac.
Podešavamo mini pekaru na program za mešenje testa (mesi se otprilike 1:30 sat sa narastanjem).
Nakon čega vadimo testo za prazničnu pogaču i delimo je na 9 komada jednakih loptica.
Svaku lopticu razvijamo okagijom podmazanom masnoćom, u elipsu i premazujemo istopljenim maslacem (posipamo, pre nego što razvijemo, površinu s malo brašna da se testo ne lepi).
Uvijamo u rolat elipsu i stavljamo u kalup za pečenje, pokriven pergamentnim papirom. Ostavljamo pogaču na toplom na 1-2 sata da ponovo naraste.
Posle odozgo mažemo žumancem drugog jajeta i posipamo susamom.
Prazničnu pogaču sa prosom pečemo u prethodno zagrejanoj rerni do 170 °C dok ne bude gotova (20-30 minuta).
Neka Vam je slatko!