Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Bugarski koledarski hleb - kolak

Bugarski koledarski hleb - kolak

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k79716k989
Bugarski koledarski hleb - kolak
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
27/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Za najveći praznik u godini poslužujemo tradicionalni hleb - kolak - da bude blagoslovena trpeza i ljudi na njoj"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g
  • voda - 210 ml
  • ulje - 10 ml + za premazivanje
  • kvasac - 15 g
  • šećer - 5 g
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Jedan od tradicionalnih božićnih hlebova je koledarski kolač - kolak. Odlikuje ga činjenica da je uvijen na način da im je u sredini rupa kako bi ih koledari mogli nanizati na svoje štapove.

Kao i kod ostalih božićnih obrednih hlebova, i ovaj se mora mesiti uz pesmu i sa puno ljubavi.

Kvasac rastvorite u lagano zagrejanoj vodi sa šećerom. Ostavite da se aktivira 8-10 minuta.

Brašno prosejte u posudu i u njega dodajte penasti kvasac, ulje i so.

Zamesit glatko testo, oblikujte kuglu i ostavite je u podmazanoj posudi pokrivenoj krpom. Ostavite testo da naraste 50 minuta na toplom mestu.

Kada je testo gotovo, podelite ga na dva dela - jedan veći od drugog. Od svakog dela napravite po tri fitilja i upletite ih. Dobićete dve pletenice - kraću i dužu.

Spojite krajeve kratke pletenice i stavite kao prsten u podmazan pleh. Duža pletenica se obavija oko nje. U rupu na sredini stavlja se vatrostalna posuda, za svaki slučaj, jer kada testo naraste tokom pečenja, obredni hleb može da popuni rupu.

Oblikovani kolak se premaže uljem i ostavi da naraste na toplom oko sat vremena.

Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni dok ne porumeni, otprilike 35 minuta.

Pored velikog koledarskog hleba kolak, možete da pravite i manje đevreke - kako vam odgovara.

Srećan i blagosloven praznik!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: