Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Ukusna kesten torta

Ukusna kesten torta

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ukusna kesten torta
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Veoma radoznao i neverovatno ukusan kolač koji sugeriše na praznično raspoloženje i radost - kesten torta"

Potrebni sastojci

  • Kora od peščanog testa
  • brašno - 135 g
  • kravlji maslac - 110 g
  • so - 1 prstohvat
  • smeđi šećer - 30 g
  • Mus od kestena
  • pavlaka - 250 g
  • šećer u prahu - 40 g
  • rum - 1 čep, tamni
  • kesten pire - 100 g, sladak
  • Kesten čokoladni krem
  • čokolada - 100 g, za rastapanje, 50% kakaoa
  • kravlji maslac - 100 g
  • kesten pire - 250 g, slatki (može da se zameni kuvanim i mlevenim kestenjem + zaslađivač)
  • kesten tofi krem
  • pavlaka - 130 g
  • smeđi šećer - 60 g
  • kravlji maslac - 60 g
  • kesten pire - 100 g, sladak
  • želatin - 2 lista, otprilike 4 - 5 g
  • Još
  • kesten - 6 komada, kuvani, oguljeni
  • crna čokolada - za rastapanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u posudu i pomešajte sa šećerom i solju. Isecite maslac na male komade i utrljajte prstima u suvu smesu dok se ne stvore mrvice.

Ako je suvo, stavite kašiku hladne vode i objedinite mrvice maslaca u testo.

U tankom sloju rasporedite u kalup za torte sa otkopčavajućim dnom, prečnika otprilike 20 cm. Ovo možete uraditi dirktno prstima, trudeći se da kora bude ravna, ili razvijajte između dva sloja papira za pečenje.

Stavite tepsiju u frižider na 15 minuta, a za to vreme zagrejte rernu do 180 stepeni.

Ispecite koru za 20 minuta ili dok ne dobije boju, nakon toga ostavite da se hladi.

2. Za mus od kestena umutite pavlaku sa šećerom u parhu i čepićem ruma (njega dodajte tek na kraju).

Stavite kašiku po kašiku kesten pirea i mešajte ravnomernim pokretima špatulom dok ne dobijete gladak mus.

Rasporedite ga u jednakom sloju na koru, izdrobite 4 skuvana ili konfitirana kestena, tako da komadići utonu u mus. Stavite u frižider.

3. Napravite čokoladni sloj tako što istopite maslac sa čokoladom i pomešate sa kesten pireom. Sipajte na mus, izravnajte i ostavite da se stegne na hladnom.

5. Za kesten tofi kremić na slabu do umerenu vatru stavite maslac, šećer i pvlaku i mešajte 6 minuta. Temperatura da ne pređe 90 stepeni. Dodajte pire i mešajte još minutu-dve.

Stavite želatin da se hidrira 2-3 minute u hladnoj vodi, zatim ga iscedite i stavite u toplu, ali ne preterano vruću tofi-kesten smesu.

Izlijte na stegnuti čokoladni sloj, sačekajte da se ohladi i kesten tortu stavite na najmanje dva sata u frižider ili čak zamrzivač.

6. Za ukras ukusne kesten torte napravite figure od istopljene crne čokolade, usitnjenog ili celog konfitiranog kestenja - ili pta god vam kaže vaša mašta.

Ja sam napravila ogledalo čokoladnu glazuru s izlivenim čokoladnim kestenjem i išpricala sam ružice od šlaga. I bez glazure torta dobro izgleda, ali ovo sam odlučila u poslednjem momentu.

Isecite i poslužite kesten tortu dobro ohlađenu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: