Način pripreme
1. Prvo napravite krem, da bi bilo vremena da se ohladi i stegne.
Ugrejte na umerenoj vatri 500 ml mleka, u njemu rastopite čokoladu i šećer.
Umutite žumanca, u njih sipajte preostalo mleko i rastvorite skrob tako da nema grudvica.
2. Sipajte smesu sa žumancima u čokoladno mleko, dodajte vanilu i mešajte na tihoj vatri dok se krem ne zgusne. Ne bude previše gust, ali nakon što se ohladi se stegne.
3. Sipajte čokoladni krem u posudu i pokrijte streč folijom i napunite špric, nakon što se malo ohladi.
4. Za kuvano testo rastopite maslac na umerenoj vatri sa svežim mlekom sa prstohvatom soli i 2 kašičice šećera-
Sipajte brašno odjednom i mešajte dok ne počne da se odvaja od dna. Vatru možete smanjiti još, pošto postoji mogućnost da zagori.
Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi 10 minuta.
5. Uključite rernu da se ugreva na 200 stepeni.
U kuvano testo dodajte jedno po jedno jaje, mutite mikserom. Dok se jedno jaje ne integriše dobro, nemojte dodavati sledeće. Treba da dobijete glatku pastu.
6. Napunite špric testom za nazubljenim nastavkom na jednom kraju i pravite duguljaste eklere u plehu, obloženim papirom za pečenje. Ostavite bar 4 cm između, zato što narastu.
7. Pecite 20 minuta u prethodno ugrejanoj rerni i nakon toga otvorite vrata i ostavite ih unutra još 10 minuta.
8. Izvadite pleh i sačekajte da se ekleri potpuno ohlade, nakon toga ih isecite poprečno i u šupljinu sipajte čokoladni krem.
9. Za ukras rastoplite crnu čokoladu sa malo mleka tako da postane vodena.
Naprskajte kapljicama ili ivicama ukusne i nežne eklere sa čokoladnim nadevom.
Neka vam je slatko!