Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Francuski slatkiš od jabuka Tart Taten (Tarte Tatin)

Francuski slatkiš od jabuka Tart Taten (Tarte Tatin)

Fati KamberovaFati Kamberova
Pomoćnik kuvara
6515240
Francuski slatkiš od jabuka Tart Taten (Tarte Tatin)5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Izuzetno jednostavan i lak desert, koji nosi francuski užitak!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 šolja
  • maslac - 125 g (hladan)
  • hladna voda - 1/2 šolja
  • vanilin šećer - 1 kesica (Dr.Oetker)
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 prstohvat
  • jabuke - 4 - 5 komada (srednje - slatke)
  • Za karamel
  • šećer - 1 šolja
  • maslac - 25 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte brašno i isecite hladni maslac na kockice. Dodajte so, vanilin šećer i šećer.

Viljuškom ili hladnim rukama brzim pokretima umešajte testo u mrvice. Dodajte hladnu vodu i oblikujte testo u kuglu. Pospite ga sa malo brašna i čuvajte u kesi u frižideru da se stegne.

Oljuštite jabuke i isecite ih na osmine.

U tepsiji u kojoj ćete peći tart stavite šećer da se karamelizuje. Kada se šećer istopi, dodajte maslac.

Rasporedite jabuke u obliku lepeze.

Testo razvaljajte prema veličini tepsije, ali ne baš u previše tanak list. Pokrijte jabuke i pritisnite ga sa strane.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok tart ne porumeni.

Gotov i ohlađeni tart prevrnite na tanjir i možete ga poslužiti sa kuglom sladoleda od vanile.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: