Tart sa čokoladnim kremom

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
340
365
Tart sa čokoladnim kremom
Fotografije: marcheva14
1 / 5
31/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema50 min.
Skuvaj30 min.
Ukupno80 min.
Porcije8
"Tart sa čokoladnim kremom, koji je izuzetan za svaki praznik, ali i za obično poslepodne"

Potrebni sastojci

  • testo za koru
  • brašno - 300 g univerzalno
  • kristal šećer - 100 g
  • ulje - 80 ml kukuruzno / suncokretovo
  • jaja - 2 komada, ako su veća, uklonite 1 kašičicu belanca
  • prašak za pecivo sa ukussom vanile - 8 g
  • vanilin šećer - 10 g
  • ČOKOLADNI KREM
  • sveže mleko - 280 ml na sobnoj temperaturi
  • šećer - 60 g kristal
  • kukuruzni skrob - 25 g
  • suva vanila - pakovanje
  • crna kuvertura - 80 g
* merne jedinice

Način pripreme

Čokoladni krem:

Sipajte šećer, vanilu i skrob u šerpu i promešajte žicom. Dodajte hladno mleko iz dva ili tri puta i ponovo promešajte. Stavite posudu na umerenu vatru i prokuvajte krem uz stalno mešanje. Sklonite sa vatre i dodajte komade čokolade. Mešajte dok se ne istopi. Čokoladni krem ostavite na stranu.

Testo:

Sipajte brašno i šećer u posudu, promešajte i dodajte jaja, mešajući viljuškom, uzimajući malo po malo od brašna. Dodajte vanilin šećer, ulje i prašak za pecivo. U početku radite viljuškom, ali onda ručno umesite mekano i glatko testo, koje se ne lepi za ruke.

Testo podelite na dva jednaka dela. Ukupna količina je 600 g. Jedan deo stavite na papir za pečenje i oklagijom ga razvijte u krug. Na testo stavite dno kalupa sa prečnikom 24 cm. Lagano pritisnite da biste obeležili oblik dna. Isecite testo nožem za picu ili običnim nožem. Višak testa uklonite, kasnije ćete ga iskoristiti.

Razvijte drugi komad testa na papiru za pečenje, ali u pravougaoni oblik. Poravnajte stranice. Ostavite ga na stranu.

Na prvi komad okruglog testa sa prečnikom 24 cm špatulom nanesite ohlađeni krem od čokolade. Nanesite krem, ali ostavite jedan prst sa kraja testa bez krema, da služi kao mala ograda. Prebacite sa papirom u kalup.

Od pravougaonog komada testa sekačem isecite trake širine oko 1/2 cm - treba da budu uže.

Krenite sa ređanjem traka na krem, koji ste premazali preko donje kore. Trake stavljajte blizu jednu do druge da dobijete lepu i gustu rešetku. Kraj trake pritisnite u koru na kraj koji nije premazan kremom. Ređanje traka ide ovako: postavite jednu traku po vertikali, a sledeću po horizontali (da su pod pravim uglom), zatim ponovo po vertikali, pa po horizontali. Trake koje su duže i idu van kalupa isecite i neka vam služe da nastavite ređanje.

Od isečaka testa formirajte dugački fitilj, neka bude deblji, a položite ga tako da umotate celu pitu, odnosno prekrijte kraje svih traka, a na kraju se prstima pritisne da se zalepi.

Na fitilju napravite laganu dekoraciju nožem, ali nemojte da isečete testo do kraja.

Tart pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 25-30 minuta, ili dok ne dobije lepu zlatnu boju i onog trenutka kada primetite da čokolada počne da ključa, znajte da je tart gotov.

Kada se tart ohladi možete ga po ivicama lagano posuti šećerom u prahu.

Tart sa čokoladnim kremom je gotov.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: