Način pripreme
1. Sameljite keks u blenderu ili ručno, stavite ga u čistu kesu i odozgo prelazite oklagijom dok ne dobijete fin prah ili mrvice. Pomešajte ih sa kokosovim brašnom, izrendanom čokoladom i rastopljenim maslacem.
2.Sipajte smesu od keksa u pleh za tart, sa dnom koje se skida. prečnika 24-25 cm. Pritskajte kašikom po ivicama i dnu i dobro poravnajte. Kora treba da bude maksimalno kompaktna, da se ne bi slomila. Stavite u frižider da se stegne 30 minuta, a za to vreme napravite fil.
3. Iscedite pomorandže, od njih treba da dobijete 500 ml soka. Izrendajte kore od dve, samo narandžasti deo, na fino rende.
4.Umutite jaja i žumanca sa šećerom na mekan krem. Sok od pomoradže ugrejte na pari na umerenoj vatri, odvojite 100-200 ml i u njemu rastvorite skrob.
5. Dodajte jaja u ugrejan sok i mešajte 5 minuta. Smesa nikad ne treba da provri, zato kuvajte na pari, može i direktno na ringli, ali na veoma tihoj vatri.
Sipajte skrob i kore od pomorandže, i nastavite da mešate dok se krem ne zgusne. Na kraju stavite i komadiće maslaca, čim se rastopi skinite sa vatre. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi, mešajte da se ne uhvati korica. Sipajte krem preko kore od keksa i ostavite da se potpuno ohladi i stegne.
6. Za kraj umutite belanca na sneg sa prstohvatom soli i kapljicama soka od limuna. Dodajte šećer u delovima uz neprestano mešanje. Dobićete gladak mereng. Njime možete namazati površinu torte i napraviti ukras uz pomoć šprica po vašoj želji.
Mereng od belanaca malo možete sagoreti da bi lepše izgledao.
Da bi se torta sasvim stegla, dobro je da odstoji nekoliko sati u frižideru, nakon toga je možete odvojiti od kalupa.
Prijatno!