Način pripreme
Ćurka se opere i osuši veoma dobro. Istrlja se solju i biberom svuda. Pažljivo se skida koža sa bataka i sa grudi.
Aromatični maslac: kravlji maslac se meša sa ruzmarinom, majčinom dušicom, origanom, peršunom i korom limuna. Raspoređuje se ispod kože grudi.
Sirova kobasica se oguli, iseče se i pomeša se sa sitno iseckanom dimljenom slaninom. Ovaj nadev se raspoređuje ispod kože bataka.
Viljuškom se nabode limun. Zrnca karanfilića se nabockaju na glavice luka. Unutrašnjost ćurke se napuni lukom, limunom, kriškama dunje, lovorovim listom i ruzmarinom. Ćurka se premaže maslacem i pokrije se folijom, ali ne veoma čvrsto.
Stavi se ćurka u tepsiju na roštilj rerne. Sipaju se 1-2 šolje vode. Peče se na 180 stepeni po 20 minuta na 1 kg + još 80 minuta. 15 minuta pre nego što ćurka bude gotova, skloni se folija.
Sos se priprema tako što se luk preprži na jakoj vatri, dodaje se vino i ostavlja se da u potpunosti proključa. Sipa se bujon i ponovo se ostavlja da proključa do pola. Stavi se pavlaka i nakon 5 minuta se skine sa ringle. Sos se začini po želji.