Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Pečena ćurka»Božićna ćurka sa krompirom

Božićna ćurka sa krompirom

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
69184
Božićna ćurka sa krompirom1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
160 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
6
"Božić je povod da se pripremi omiljena celoj porodici - Božićna ćurka sa krompirom"

Potrebni sastojci

  • ćurka - 1 komad
  • kiseli kupus - 300 g
  • pirinač - 100 g
  • praziluk - 2 struka
  • krompir - 800 g, crveni
  • so
  • maslac
  • biber
  • aleva paprika
  • sminduh
* merne jedinice

Način pripreme

Očišćenu unutrašnjost ćurke dobro operite i ostavite da se ocedi od vode, nakon toga natrljajte začinima i maslacem spolja i iznutra. Ostavite sa strane dok prirpemate nadev za nju. Pirinač operite i potopite u vodu. Praziluk dinstajte u maslacu i u njega dodajte pirinač.

Čim omekša, dodajte kiseli kupus i začine. Sve kuvjate još 2-3 minuta i skinite sa vatre. Sa dobijenim nadevom napunite ćurku, nakon toga je ušijte koncem ili učvrstite štapićima. U obilno namazan i dubok pleh poređajte isečeni krompir i odozgo stavite ćurku.

Stavite malo vode i krompir takođe pospite začinima. Ćurku pecite na 150 stepeni oko 2 i po sata. U početku možete pokriti folijom da ne zagori. Nakon toga skinite i ćurku okrenite bar 2 puta da se ravnomerno ispeče. Za vreme pečenja u krompir možete dodati vodu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: