Način pripreme
Stavite opranu i očišćenu ćurku da se kuva u velikoj šerpi zajedno sa iznutricama ako ih ima. Kuvanje oduzima oko 30-40 minuta, nakon toga je ocedite od vode.
Isecite iznutrice i luk i stavite da se zaprži u zagrejanom ulju sa malo maslaca. Dodajte oprani pirinač, začinite po ukusu i promešajte, da se isprži i on, nakon toga dodahte pečurke isečene na sitno. Nakon što se sve izdinsta, dolijte 1-2 šolje bujona u kome se kuvala ćurka. Nakon što ga apsorbuje pirinač sklonite nadev s vatre.
Posolite ćurku iznutra i spolja i napunite je ukusnim nadevom, zašijte je debelim koncem i iglom.
U odgovarajuću veliku posudu za pečenje rasporedite isečen kiseli kupus, promešan sa uljem i alevom paprikom. Odozgo stavite ćurku i namažite je maslacem. Uvijte čvrsto aluminijumskom folijom i gurnite da se peče oko 2 sata u ne mnogo jakoj rerni.
Nakon što prođu dva sata, sklonite foliju, ako je neophodno namažite opet maslacem i zapecite dok ne dobijete ukusnu koricu. Za to vreme nekoliko puta je prelivajte sosom iz posude - to će je učiniti sočnijom.
Prijatno!