Način pripreme
Dobro operite ćurku i stavite je da se kuva zajendo sa iznutricama. Skidajte penu i kuvajte ćurku oko sat i po.
Odvojite od glavice kupusa 4-5 listova, a preostalo iseckajte. Rasporedite kupus u pleh.
Ocedite skuvanu ćurku i procedite bujon.
Uugrejanoj masti izdinstajte iseckan luk, pečurke, oprani pirinač i stno iseckane čureće iznutrice. Začinite solju, alevom paprikom, suvim grožđem i zelenim začinima po ukusu.
Sipajte malo masti i 1 šolju bujona iz ćurke. Dinstajte nadev dok pirinač ne upije tečnost.
Napunite ćurku i zašijte je. Stavite je u pleh preko kupusa, začinjenog sa malo masti i začina.
Ćurku namažite spolja i porijte je odvojenim listovima kupusa.
Stavite je da se peče u prehodno ugrejanoj rerni na oko 90-120 minuta.
15 minuta pred kraj pečenja izvadite božićnu ćurku sa kiselim kupusom, skinite listove i pecite dok ne dobije lepu boju.
Srećan Božić!