Način pripreme
Prepolovite tikvice ili ako su veće, isecite ih na 3. Blanširajte ih nekoliko minuta u vreloj i posoljenoj vodi.
Izvadite ih i pažljivo ih izdubite, ostavljajući njihovo dno. Njihovu unutrašnjost sitno iseckajte.
Operite pirinač i iscedite ga. Mleveno meso promešajte sa nekoliko supenih kašika vode, biberom, malo soli i alevom paprikom.
Zagrejte ulje i pržite sitno iseckani luk i izrendanu šargarepu i unutrašnjost tikvica. Dodajte pirinač i mešajte.
Čim postane staklen, dodajte mleveno meso, paradajz pire, sitno iseckan paradajz, promešajte i da se on zaprži i dolijte čašu tople vode. Sačekajte da se tečnost upije i skinite nadev sa ringle. Začinite ga začinima i ohladite ga.
Njime napunite tikvice i punjene tikvice ređajte u odgovarajuću nauljenu tepsiju.
Dolijte vodu i stavite tikvice sa mlevenim mesom i pirinčem da se peku dok ne budu gotove u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni otprilike 50 minuta.