Rudolfovi ekleri

Maria KostoffMaria Kostoff
Pomoćnik kuvara
8325
Rudolfovi ekleri2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
30
"Hm..hm..hm iz pekare Rudolf danas ćemo vam predstaviti ove ukusne domaće eklerčiće kojima nema ravnih"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • maslac - 100 g
  • brašno - 100 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • voda - 100 ml
  • jaja - 4 komada, na sobnoj temperaturi
  • Za nadev
  • sveže mleko - 250 ml
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - po ukusu
  • brašno - 1 supena kašika
  • konjak - 1 kašičica
  • želatin - 1 supena kašika
  • vanila - 1 mahuna, mogu i 2 kesice
  • pavlaka - 1 tečna, mala kutijica
  • Za karamel
  • šećer - 150 - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpi prokuvajte mleko i vodu, nakon toga dodajte maslac. Nakon što se istopi, sipajte brašno i energično mešajte dok se ne oblikuje lepa lopta testa koja treba da se zapeče i da se odlepljuje od zidova. Skinite i nakon što se testo ohladi, dodajte jaja jedno po jedno i dobro mutite nakon svakog.

Možete da špricate eklere fišekom ili špricem ili prosto da sipate po kašiku na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ispecite ih za 20 minuta na 210 stepeni.

Za krem prokuvajte mleko u posudi na ringli i dodajte izrendanu mahunu vanile. Lepo umutite žumanca sa šećerom, nakon toga dodajte i umutite brašno. U ovu smesu sipajte toplo mleko (bez mahuna), mutite i vratite celu smesu u šerpu sa mlekom.

Stavite na ringlu i mešajte dok se ne zgusti - nekoliko minuta. Dodajte i konjak. Treba da ostavite krem da se u potpunosti ohladi i da se stegne tako što ga pokrijete prozračnom folijom.

Umutite pavlaku sa malo šećera, a ukoliko vam se učini da je mnogo, nemojte iskoristiti celu upakovanu pavlaku. Stavite prethodno nabubreli želatin i da se istopi na pari. U ohlađeni promešani krem dodajte želatin nakon čega ga pažljivo izmešajte sa pavlakom.

Eklere napunite kremom sa njihove donje strane. Od šećera i otprilike 100 ml vode napravite karamel. Pomešajte ih u šerpi i ostavite na ringli bez mešanja, dok samo ne počne da se karamelizuje. Ostavite na ringli dok se ne dobije lep karamel sos, tako što na kraju mešate i skupljate karamel sa zidova. Za prijatniji ukus možete da dodate i pavlaku koja vam je ostala i da mešate dok se ne pomešaju.

Svaki ekler umačite u karamel sos ili direktno njime polijte eklere. Broj eklera zavisi od veličine u kojoj ih napravite.

Originalni recept Rudolfa je samo sa karamelizovanim šećerom u koji se umaču ekleri i ostavljaju se da se stvrdnu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: