Način pripreme
Vodu i ulje sipamo u šerpu i stavljamo na vatru da provri sa prstohvatom soli. Kad provri sipamo brašno i mešamo dok ne dobijemo glatko testo bez grudvica. Skidamo i ostavljamo da se malo ohladi.
Dodajemo jedno po jedno jaje, nakon svakog mutimo dok ne dobijemo homogenu smesu.
U široki pleh iz rerne, na teflonsku podlogu za pečenje sipamo po 1 supenu kašiku testa, na razmaku jedan od drugog.
Rernu ugrevamo na 200 stepeni - pečemo eklere 20 minuta, ne otvaramo vrata, smanjujemo temperaturu na 160 stepeni i pečemo, tj. sušimo još 10 minuta i isključujemo rernu.
Ostavite u rerni još 5-10 minuta, izvadite eklere na rešetku da se ohladi.
Pripremite krem za eklere, umutite žumanca sa šečerom, brašnom i svežim mlekom. Ugrejte na ringli i mutite dok se krem ne zgusne.
Ostavit da se ohladi, posle pomešajte sa umućenom pavlakom.
Nožem isecite po sredini eklere i špricem ili kašikom napunite krem.
Poređajte na poslužavnik, odozgo prelijte rastopljenom čokoladom, maslacem i svežim mlekom.
Hladne eklere iz davnina možete jesti.
Ukusno jelo iz davnina!