Baklava sa čokoladom i orasima

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
12k
1k
1k
Baklava sa čokoladom i orasima
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 10
05/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Skuvaj25 min.
Ukupno55 min.
Porcije12
"Ovaj recept za baklavu sa čokoladom će se pretvoriti u jedan od najomiljenijih deserata svakom ljubitelju što je moguće slađih izazova"

Potrebni sastojci

  • kore za baklavu - 1 pakovanje
  • za nadev
  • orasi - 2 šolje, mleveni
  • čokolada - 100 g, narendana
  • limeta - 1 komad, kora, narendana
  • šećer - 2 kašike
  • griz - 2 kašike
  • maslac - 100 g
  • mineralna voda - 50 ml, gazirana
  • ulje - 100 ml
  • za sirup
  • šećer - 3 šolje
  • voda - 2 šolje
  • limun - 3 šajbne
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo gaziranu mineralnu vodu i ulje u maloj šerpi za mazanje kora.

Stavljamo je na ringlu i zagrevamo dok ne provri, nakon toga sklanjamo sa vatre.

Ostavljamo je sa strane da se ohladi, a za to vreme spremamo sirup.

U posudi pomešamo šećer, vodu i šajbne limete, stavljamo na ringlu i kada smesa provri, smanjujemo vatri, tako da vri lagano.

Kada je gotovo i nju sklanjamo i ostavljamo da se ohladi.

Svi sastojci za nadev se pomešaju u odgovarajućoj posudi.

Uzimamo kore, odvajamo list i na 3-4 m od početka stavljamo oklagiju.

Podvijamo krraj i četkom mažemo celu koru ohlađenom smesom od ulja i gazirane vode.

Po dužini rasporedimo oko 2-3 kašike nadeva, nakon čega uvijamo oklagijom u rolnu.

Da bi ispalo kao harmonika dva kraje se izguraju ka sredini oklagije.

Stavljamo u posudu za pečenje pomoću oklagije i tek je tada vadimo.

Pre nego što se uvije, mažemo samu oklagiju maslacem.

Na isti načih oblikujemo i preostale kore.

Dobijene rolate poređamo i oštrim nožem isečemo na parčiće.

Odozgo namažemo baklavu istopljenim maslacem i tada stavljamo u rernu da pečemo do željene preplanulosti.

Dok je još topla prelivamo sirupom.

Ostavljamo da odstoji u toku noći, pre nego što konzumiramo baklavu sa čokoladom i orasima.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: