Način pripreme
Pomešamo gaziranu mineralnu vodu i ulje u maloj šerpi za mazanje kora.
Stavljamo je na ringlu i zagrevamo dok ne provri, nakon toga sklanjamo sa vatre.
Ostavljamo je sa strane da se ohladi, a za to vreme spremamo sirup.
U posudi pomešamo šećer, vodu i šajbne limete, stavljamo na ringlu i kada smesa provri, smanjujemo vatri, tako da vri lagano.
Kada je gotovo i nju sklanjamo i ostavljamo da se ohladi.
Svi sastojci za nadev se pomešaju u odgovarajućoj posudi.
Uzimamo kore, odvajamo list i na 3-4 m od početka stavljamo oklagiju.
Podvijamo krraj i četkom mažemo celu koru ohlađenom smesom od ulja i gazirane vode.
Po dužini rasporedimo oko 2-3 kašike nadeva, nakon čega uvijamo oklagijom u rolnu.
Da bi ispalo kao harmonika dva kraje se izguraju ka sredini oklagije.
Stavljamo u posudu za pečenje pomoću oklagije i tek je tada vadimo.
Pre nego što se uvije, mažemo samu oklagiju maslacem.
Na isti načih oblikujemo i preostale kore.
Dobijene rolate poređamo i oštrim nožem isečemo na parčiće.
Odozgo namažemo baklavu istopljenim maslacem i tada stavljamo u rernu da pečemo do željene preplanulosti.
Dok je još topla prelivamo sirupom.
Ostavljamo da odstoji u toku noći, pre nego što konzumiramo baklavu sa čokoladom i orasima.
Komentari