Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Ćureći batak sa pivom u rerni

Ćureći batak sa pivom u rerni

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Ćureći batak sa pivom u rerni
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
2
"Pivo se dosta dobro vezuje kako za marinadu za ćureće batake, tako i kao piće da ga pijete tokom same večere sa ovim mesom u rerni"

Potrebni sastojci

  • ćureći batak - 1 komad ili dva oko 800 - 900 g
  • beli luk - 1 čen
  • ruzmarin - 1 struk
  • majčina dušica - 2 struka
  • lovorov list - 1 komad
  • kora limuna
  • pivo - 120 ml
  • maslinovo ulje - ekstra devičansko
  • so
  • ljuta aleva paprika
  • maslac - 40 g
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite ćureći batak od pera. Oštrim nožem napravite ne mnogo duboke razreza, da odsečete malo kože i deo mesa.

Isecite na sitno beli luk sa ruzmarinom, dodajte listiće majčine dušice, biber i malo narendane kore limuna.

Pospite površinu bataka isečenim nbiljkama raznoseći po celom bataku i pod deo kože.

Stavite ih u posudu pogodnu za frižider, namažite batak maslacem i pokrijte streč folojom. Ostavite ga da odstoji u frižideru bar 4-6 sati ili čak bolje tokom noći.

Kada je dobro začinje, prebacite ga u posudu za pečenje.

Pospite biberom, dodajte so i ljutu alevu papriku, svež ruzmarin i grančicu majčine dušice, malo ekstra devičanskog maslinovog ulja, lovorov list i pivo na dno.

Oljuštite šargarepe u poređajte oko mariniranih ćurećih bataka. Ovde je trenutak, ako želite, da dodate i krompiriće!

Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i napravite nekoliko malih rupica, da predupredite kuvanje na pari. Treba da se zapeče pod folijom ne da se dinsta.

Stavite u vruću rerni na 180 stepeni 60-70 minuta. Okrenite i začinite batak sosom od kuvanja bar 2-3 puta tokom pečenja.

Sklonite aluminijumsku foliju i povećajte temperaturu rerne do 200 stepeni. Nastavite da kuvate još 30 minuta, dok ćureća koža ne dobije prijatnu tamno zlatastu boju. Nastavite da prelivate sosom s vremena na vreme.

Ostavite da odstoji u rerni sa otvorenim vratima 10 minuta, nakon toga ga isecite. Servirajte ćureći batak sa pivom u rerni sa pečenim šargarepama, dinstanim brokolijem, prokeljom ili zelenom salatom.

Razume se može i sa pečenim krompirom, kako vam je ukusno. Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: